«Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών»- Έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Το μεγαλείο της μαθηματικής σκέψης μέσα από ένα «ταξίδι» στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι στο «περίπτερο 1» της ΔΕΘ, μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού. Μία περιήγηση πίσω στο χρόνο και στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, ξεκινώντας από τον 6ο και τον 5ο αιώνα π.Χ. και από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν σημαντικές έννοιες μαθηματικών με τρόπο ξεχωριστό, απλό και διασκεδαστικό.

Η μουσειοπαιδαγωγός Νίκη Τσιούνη, με αφορμή την διεξαγωγή της έκθεσης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εδώ ξεδιπλώνεται το μεγαλείο της μαθηματικής σκέψης, όλων αυτών των σπουδαίων φιλοσόφων και μαθηματικών της αρχαιότητας, οι οποίοι ενώ είχαν ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους, με το μεγαλείο της σκέψης τους, συνέβαλαν ουσιαστικά σε όλα τα μεγάλα επιτεύγματα του σύγχρονου κόσμου. Σπουδαίες προσωπικότητες, πρωταγωνιστές αυτών των σταθμών, είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος, οι Ίωνες φιλόσοφοι, ο Πυθαγόρας και η σχολή των Πυθαγορείων, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αρχιμήδης».

Η «προέλευση» των μαθηματικών μέσα από μία απλή παρατήρηση του κόσμου

Η έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών μαθηματικών» δίνει την ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την απλή μαθηματική σκέψη, με «όχημα» πειράματα τα οποία πραγματοποιούνται με τρόπο διαδραστικό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Placebo events», που διοργανώνει μεταξύ άλλων την έκθεση, κ. Βασίλη Ζαρκαδούλα, «η μεγάλη διαφορά αυτής της έκθεσης, αυτού του θεματικού πάρκου, είναι ότι είναι όλο διαδραστικό. Γνωρίζουμε την ιστορία των μαθηματικών μέσα από τα πειράματα. Οι επισκέπτες ξεναγούνται σε οκτώ σταθμούς. Σε κάθε σταθμό παρουσιάζονται τέσσερα ή πέντε πειράματα, ενώ για πρώτη φορά αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης και τελευταίος σταθμός, είναι ένας κινηματογράφος εικονικής πραγματικότητας, όπου μοιράζονται γυαλιά 3D και οι μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη ζωή και τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη».

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γράψουν αριθμούς με βάση ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων και τη σφηνοειδή γραφή των Βαβυλώνιων, και να προσπαθήσουν να μοιράσουν με απόλυτη ακρίβεια έξι καρβέλια σε δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με την αρχαία μαθηματική σκέψη.

Μέχρι και σήμερα 20.000 μαθητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επισκεφθούν την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου του 2023.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....