Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο αειμνήστου Μητροπολίτου Τρανουπόλεως

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ιερό Βήμα του Π. Πατριαρχικού Ναού στην Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία του Σαββάτου, 21 Μαΐου, για την εορτή εορτή των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος και Ικονίου κ. Θεόληπτος, και στο τέλος αυτής τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κυρού Γερμανού.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και Προύσης κ. Ιωακείμ, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Αραβισσού κ. Κασσιανός και Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Πέτρος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, η κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της κ. Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., υπό τον Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητός «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή, συγγενείς και φίλοι του αειμνήστου Αρχιερέως, καθώς και πιστοί από την Πόλη και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια, παρετέθη επιμνημόσυνος δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου, κατά την οποία ο Παναγιώτατος μίλησε, εμφανώς συγκινημένος, για το ήθος, την προσφορά και το έργο του Τρανουπόλεως Γερμανού, με τον οποίο, όπως είπε, τον συνέδεε μακρά αδελφική φιλία.

Αργότερα το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου, στον τάφο του προκατόχου του, μακαριστού Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣT’, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αυτού, μνημονεύοντας και του ονόματος του προ ενός έτους κοιμηθέντος αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυρού Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο αοίδιμος Πατριάρχης Κωνσταντίνος  Στ’ παρέμεινε στον Πατριαρχικό Θρόνο μόλις για σαράντα τρεις ημέρες, το 1924-1925, πριν θεωρηθεί ανταλλάξιμος και απελαθεί, εγκατασταθείς τελικώς, μέχρι το τέλος του βίου του, στη Ν.Φιλαδέλφεια Αθηνών.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....