Θεοφάνια σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο!

Φανάρι: Έπιασε τον Σταυρό Τούρκος που έχει βαπτιστεί Χριστιανός

Μεγάλη συγκίνηση την ημέρα των Θεοφανείων, στο Φανάρι, στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, τον Τίμιο Σταυρό, που καταδύθηκε στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, έπιασε Τούρκος που έχει βαπτιστεί Χριστιανός.
Στα κρύα νερά του Κερατίου, βούτηξαν περισσότεροι από 10 νέοι από την Πόλη και το εξωτερικό, και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο κ. Victor Galip Yavuz, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και συνεχάρη όλους τους κολυμβητές, ευχαριστώντας τους που τήρησαν το έθιμο.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Τα νερά της Μεσογείου είναι ειρηνικά

Με λαμπρότητα αλλά και με μηνύματα γιόρτασε η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου τα Θεοφάνεια, με τον Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρο, να ευλογεί τα νερά της Αλεξάνδρειας  στη συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό Ναυτικό Όμιλο της πόλης, αμέσως μετά την ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
«Τα νερά της Μεσογείου είναι ειρηνικά αλλά και αδιαπραγμάτευτα. Τα υποστηρίζομε, τα πονάμε και τα αγαπάμε», δήλωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Θεοφάνεια στο ακριτικό νησί του Αη Στράτη

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, στο ακριτικό βορειοπελαγίτικο νησί του Αγίου Ευστρατίου, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως και Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου κ. Ιερόθεος ο Γ΄,

Η Δεσποτική Εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου στην Ι.Μ. Βεροίας

Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας, με την ευκαιρία της Δεσποτικής Εορτής της Βαπτίσεως του Κυρίου, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Στο τέλος τελέστηκε στον αύλειο χώρο του Προσκυνηματικού Ναού η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ ακολούθησε ο καθαγιασμός των υδάτων στον ποταμό «Τριπόταμο» της πόλεως.

Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανίων στην Ι.Μ. Σταγών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, του Δημάρχου του Δήμου Μετεώρων κ. Θεοδώρου Αλέκου και των λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων στην Ι.Μ. Καστορίας

Ἐπίκεντρο τῶν λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων ἦταν ὁ Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Καστοριᾶς.

Μετά τήν ἀκολουθία τοῦ ὄρθρου πού τελέστηκε νωρίς τό πρωί καί τήν θεία Λειτουργία, ἀκολούθησε καθαγιασμός τῶν ὑδάτων ἐντός τοῦ ἱεροῦ Ναοῦ καί ἐν συνέχειᾳ ἡ κατάδυση τοῦ τιμίου Σταυροῦ στήν λίμνη Ὀρεστειάδα τόν ὁποῖο ἔπιασε ὁ κ. Πέτρος Καλύβας.

Θεοφάνια στη Γαύδο

Ιδιαίτερα και ξεχωριστά Θεοφάνεια εόρτασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος στην ακριτική νήσο Γαύδο, εκκλησιαστική περιφέρεια της Ι. Μητροπόλεως, όπου και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των υδάτων, με την παρουσία της εξοχ. Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με την οποία και μετέβη ατμοπλοϊκώς στο νησί.

Με μεγαλοπρέπεια ο Αγιασμός των Υδάτων στη Σύμη

Το επίκεντρο της Πανήγυρης κατέστη ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός τού Τιμίου Προδρόμου στον Γιαλό της Σύμης, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, έχοντας συλλειτουργούς του τον Εφημέριο της Ενορίας και Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των τοπικών Αρχόντων και του πιστού λαού πορεύθηκε κατά το έθος στο γειτνιάζον γραφικό λιμάνι της Σύμης, όπου τέλεσε την κατάδυση τού Τιμίου Σταυρού και τον καθαγιασμό των υδάτων. Πολλοί ήταν οι τολμηροί πού βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό και να λάβουν την Θεία ευλογία στην ζωή τους.
Τελικά εκείνος πού τα κατάφερε ήταν ο νεαρός Ελευθέριος Φραζαδάκης, στον οποίο ο Μητροπολίτης προσέφερε ως ευλογία και ανάμνηση, χρυσό επιστήθιο σταυρό.

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Αλεξανδρούπολη, με επίκεντρο το λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Άρτης Καλλίνικος: «Σκοπός μας ο αγιασμός των ψυχών»

«Σκοπός μας είναι ο αγιασμός των ψυχών» είπε στο κήρυγμά του κατά την εορτή των Θεοφανείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, που την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, το πρωί, λειτούργησε και τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.

ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΙΚΑΙΑΣ

Με μεγαλοπρέπεια, ιεροπρέπεια, λαμπρότητα και τηρουμένων όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας.

Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στο Λονδίνο

Μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στο Λονδίνο.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας λειτούργησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πάντων Camden Town και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετέλεσαν τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων.

Τα Άγια Θεοφάνια στη Χαλκηδόνα

Κατά την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Κουσκουντζουκίου, συμπαραστατούμενος από τον ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού π. Κωνσταντίνο Καγιάντελεν.
Ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανείων παρουσία ικανού αριθμού πιστών, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανίων στην Πάτρα

Μέ λαμπρότητα ἑορτάσθη ἡ μεγάλη καί λαμπρά ἑορτή τῶν Θεοφανείων στήν Πάτρα. Ἐπίκεντρο τοῦ ἑορτασμοῦ ὁ ἱστορικός Μητροπολιτικός Ναός Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, ὃπου ἐτέλεσε τήν Θεία Λειτουργία καί τόν Μεγάλο Ἁγιασμό τῶν Θεοφανείων, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος.
Μετά τήν Θεία Λειτουργία καί τήν Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ, ἐν πομπῇ μετέβησαν ὁ Μητροπολίτης, ὁ Ἱερός Κλῆρος, οἱ Ἂρχοντες καί ὁ Λαός στό μῶλο τῆς Ἁγίου Νικολάου, στό Λιμάνι τῶν Πατρῶν, ὃπου ἒγινε ἡ τελετή τῆς καταδύσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ.

Αγιασμός των Υδάτων στην Ι.Μ. Κερκύρας

Στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης λειτούργησε το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, για την ημέρα των Θεοφανίων, ενώ τέλεσε και τον αγιασμό των υδάτων, εντός του ναού, με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Στην συνέχεια, έγινε στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας η κατάδυση του τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, με την παρουσία των αρχών του νησιού. Τολμηροί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον σταυρό, τον οποίο βρήκε ο Τζουλιάνο Μέρκο, ορθόδοξος από το Μπεράτι της Αλβανίας, στον οποίο ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος προσέφερε έναν μικρό σταυρό ως ευλογία.

Τα Άγια Θεοφάνια στο Κιλκίς και στην Δοϊράνη

στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού της πόλεως του Κιλκίς προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος ο οποίος,τέλεσε και τον Μέγα Αγιασμό,παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθος πιστών χριστιανών, τηρουμένων όλων των υγειονομικών συστάσεων.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος μετέβει στις 12:00 στο αθλητικό κέντρο της πόλεως του Κιλκίς “Αλέξανρος” όπου τέλεσε, στην πισίνα των αθλητικών εγκαταστάσεων του, τον Αγιασμό και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού.
Στις 13:00 ο Σεβασμιώτατος μετέβει την γραφική Δοιράνη και τέλεσε τον Αγιασμό στα ύδατα της λίμνης παρουσία των Αρχων του τόπου.

Τα Άγια Θεοφάνια στην παραθαλάσσια Ιερισσό

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η παραθαλάσσια Ιερισσός γιόρτασε τα Θεοφάνεια για τη φετινή χρονιά.
Η Πομπή κατευθύνθηκε προς τον θαλάσσιο χώρο της Ιερισσού και προ της Αποβάθρας συναντήθηκε με το Εκκλησίασμα της δευτέρας Ενορίας της πόλεως, που με επικεφαλής τον Πρωτ. π. Βασίλειο Ανυφαντή προσήλθε ώστε ενωμένοι οι Ιερισσιώτες υπό τον Επίσκοπό τους να κατευθυνθούν στην παραθαλάσσια περιοχή προς Καθαγιασμό των Υδάτων.

Τα Άγια Θεοφάνια στο Μεσολόγγι

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος ἑόρτασε τά ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου καί Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, ἕδρα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας στήν ὁποία ὁρίσθηκε ὡς Τοποτηρητής.
Τελέσθηκε ἡ θεία Λειτουργία καί ἀκολούθησε ὁ Μέγας Ἁγιασμός σέ εἰδικά διαμορφωμένο χῶρο ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ. Παρέστησαν ὁ Βουλευτής Αἰτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ἡ Ἀντιπερι¬φερειάρ¬χης κ. Μαρία Σαλμᾶ, ὁ Δήμαρχος τῆς Ἱερᾶς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντῖνος Λύρος, πολλοί αὐτοδιοικητικοί καί ἐκπρόσωποι τοῦ Στρα¬τοῦ, τῆς Ἀστυνομίας, τοῦ Λιμενικοῦ, τῆς Τροχαίας, τῆς Πυροσβε¬στικῆς.

Η Εορτή των Θεοφανείων στο Μεγαλύτερο Λιμάνι Της χώρας

Στην ειδική εξέδρα που είχε τοποθετηθεί έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς.
Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονταν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος τα οποία και απέδωσαν τιμές στην τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού.
Μέλη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ.) βούτηξαν στη θάλασσα προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Θεοφάνια στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων.
Τα Άγια Θεοφάνια στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετίμησαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης την Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.
Με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής Του Σωτήρος Χριστού Φηρών όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και προεξήρχε της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Άμφιλοχιος.

Στο πέρας της ακολουθίας άπαντες μετέβησαν στο παλαιό λιμάνι των Φηρών.
Εκεί ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανίων στην Καλαμάτα

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού παραλίας.
Ακολούθησε η τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια έλαβε χώρα η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλεως.
Αρκετοί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Τυχερός στάθηκε ο κολυμβητής Κανέλλος Σκουρτσίδης, μαθητής του 3ου Λυκείου Καλαμάτας.

Η εορτή των Θεοφανίων στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

Στο Διδυμότειχο, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, την ημέρα των Θεοφανείων, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας και στη συνέχεια προέστη της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού των υδάτων, παρουσία των αρχών και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Ακολούθως, και περί ώρα 12η μεσημβρινή, ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως και τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου προσήλθε, κατά τό έθος, στη Γέφυρα του Ερυθροποτάμου για τον αγιασμό των υδάτων.

Η Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανίων στην Ι.Μ. Λαγκαδά

Πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, όπου εφέτος δέκα τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά με σύμμαχο την μεγάλη τους Πίστη προς τον Επιφανέντα Κύριο και την αγάπη τους προς την Εκκλησία και τα έθιμα της Πίστεως μας, βούτηξαν στα κρύα νερά, για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δίδοντας ένα μήνυμα ζωής, αγιασμού και ελπίδος.

 

Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στον Όρθρο της εορτής και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας Περισσού στη Νέα Ιωνία. Ακολούθως, προεξήρχε της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην γραφική λίμνη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου τέλεσε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον καθαγιασμό των υδάτων, με την συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, του Δημάρχου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννη Βούρου και μελών του Δ.Σ. του Δήμου καθώς και πλήθους πιστών

Καστελλόριζο: Με την γαλανόλευκη στα χέρια ο αγιασμός των υδάτων

 

Την πρωτοβουλία να μεταφέρει δωρεάν κατοίκους των Δωδεκανήσων στο Καστελλόριζο προκειμένου να παραβρεθούν στον καθαγιασμό των υδάτων έλαβε ναυτιλιακή εταιρεία SAOS Ferries.
Στη τελετή του καθαγιασμού των υδάτων σήμερα  ακριτικό νησί βρέθηκαν κολυμβητές μέχρι και από τον Έβρο. ότι αυτή θα κυματίζει υπερήφανα σε κάθε νησί μας!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....