«Τηλεγραφία και Τηλεφωνία. Ιστορίες επικοινωνίας πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Ιστορικά αντικείμενα, τηλεγραφήματα που άφησαν εποχή και φωτογραφικό αρχείο από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ έρχονται στο προσκήνιο μέσα από τη ψηφιακή έκθεση με θέμα «Τηλεγραφία και Τηλεφωνία. Ιστορίες επικοινωνίας πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», βασικός στόχος της οποίας είναι η παρουσίαση της ιστορίας της τηλεπικοινωνιακής εξέλιξης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και το 1930.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην περίοδο της προετοιμασίας της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του μετώπου αλλά και της ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα. Μουσεία και φορείς της πατρίδας μας «ένωσαν δυνάμεις» γι’ αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα το οποίο μπορεί κάποιος να θαυμάσει μέσα από μία απλή περιήγηση στο διαδίκτυο www.otegroupmuseum.gr/periodikes-ektheseis/.

«Το ιστορικό τηλεγράφημα του Κουντουριώτη»

Μέσω της έκθεσης παρουσιάζονται μεταξύ άλλων σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Λόγια, προτροπές και επισημάνσεις που άφησαν ιστορία. «Το παν εξαρτάται από την σημερινήν ημέρα. Φανείτε λέοντες». Το ιστορικό τηλεγράφημα του Κουντουριώτη στάλθηκε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων μέσω ασυρμάτου από το θωρηκτό Αβέρωφ, λίγο πριν από την κρίσιμη ναυμαχία της Λήμνου, τον Γενάρη του 1913. Το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό εκείνη την περίοδο στις τηλεπικοινωνίες οι οποίες έπαιξαν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες του, με αποκορύφωμα την απελευθέρωση του Βορείου Αιγαίου. Αξίζει να τονίσουμε ότι ασυρμάτους ο ελληνικός στρατός είχε από το 1912.

«Έρχονται στο φως» ιστορίες καθημερινότητας

Εντύπωση προκαλεί πάντως μία οπτική που παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση και η οποία αφορά τη χρήση των τηλεπικοινωνιών σε καταστάσεις καθημερινότητας. Τηλεφωνικά καλώδια μετατράπηκαν σε… μέσα επιβίωσης, με στρατιώτες να τα χρησιμοποιούν για να βγάλουν νερό από πηγάδια. Ταυτόχρονα ασύρματοι τηλέγραφοι φορτώνονταν την εποχή εκείνη πάνω σε γαϊδούρια, προκειμένου να μεταφερθούν στα σημεία που απαιτούνταν.

Με τους πρόσφυγες «εκτοξευτήκαν» οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης, οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με την έλευση 1,2 εκατ. προσφύγων. Το 1925 μάλιστα τα τηλεγραφήματα τα οποία ανταλλάχθηκαν έφτασαν τα 5.483.000, την ώρα που ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 6 εκατομμύρια.

Τέλος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν κάποια από τα τηλεγραφήματα της εποχής που έστειλαν οι πρόσφυγες στην Ελληνική Κυβέρνηση, θέτοντας κάποια από τα ζητήματα που τους απασχολούσαν.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....