Τιμησαν λογιο μοναχο στη Μητροπολη Σιατιστης

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας τίμησε πριν λίγες ημέρες την εορτή της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των Επουρανίων Ασωμάτων Δυνάμεων στον Ιερό Ναός των Αγίων Ταξιαρχών που χτίστηκε από τον μοναχό Ιωνά το 1798, ο οποίος ήταν και διδάσκαλος στη Σιάτιστας.

Ο λόγιος αυτός μοναχός καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια της Σιάτιστας, ο οποίος αμέσως μετά το θάνατο των γονέων του, διέθεσε όλη την περιουσία του και ανήγειρε τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, τον οποίο διακόσμησε με αγιογραφίες και τον εμπλούτισε με ιερά σκεύη, με άμφια και με λειτουργικά βιβλία. Στον γυναικωνίτη, ανεβαίνοντας την εσωτερική σκάλα, ξεχωρίζει η μορφή του κτίτορα Ιωνά, που εικονίζεται με σχήμα μοναχού και κρατά στα χέρια του το ομοίωμα του Ναού.

Στον Πανηγυρικό εσπερινό, που εψάλη την παραμονή της εορτής, Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, μαζί με τους Ιερείς π. Νέστορα και π. Προκόπιο. Πριν το τέλος εψάλη και αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, τελέστηκαν δύο πανηγυρικές Θείες Λειτουργίες από τους Ιερείς της ενορίας π. Νέστορα και π. Προκόπιο στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Ταξιαρχών.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη και αρτοκλασία, η οποία ήταν προσφορά από τους κρεοπώλες της Σιάτιστας, για να τιμήσουν τους προστάτες τους.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....