Τιμούν τον Όσιο Πατάπιο στον Ομώνυμο Ναό της Μυκόνου

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε  στον Εόρτιο Εσπερινό επί τη ιερά μνήμη του Οσίου Παταπίου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Άνω Μερά Μυκόνου, στον οποίο πλήθος Μυκονίων προσήλθαν να τιμήσουν τον Όσιο και να ψάλουν, κατά το έθος τα Εγκώμιά του, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, Αρχιμ. Αλεξίου, και όλων των Εφημερίων της Μυκόνου.
Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στην αρετή της σιωπής, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “μας βοηθά να ακούσουμε τη χαμηλή φωνή του Θεού και την εναγώνια φωνή της συνειδήσεως μας, για να μετανοήσουμε ειλικρινά” αναφέροντας τους αποφθεγματικούς λόγους του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος για τη σιωπή, ότι δηλαδή “είναι μητέρα της προσευχής, ανάκληση από την αιχμαλωσία των παθών, επιστάτης των λογισμών, σκοπός που παρατηρεί τους εχθρούς, δέσμευση του πνευματικού πένθους για τις αμαρτίες μας, φίλη των καρδιακών δακρύων, που είναι καρποί της προσευχής, καλλιεργητής της μνήμης του θανάτου, εχθρός του αδιάκριτου θάρρους, σύζυγος της ησυχίας, αντίπαλος της τάσης να κάνεις τον δύσκολο, μυστική πνευματική πρόοδος, κρυφή πνευματική ανάβαση”.
Κατέθεσε δε στο Ναό, ως ευλογία, το ” Σχήμα” του Οσίου, το οποίο του προσέφερε κατά την προ διετίας συμμετοχή του στην Πανήγυρι της Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου Λουτρακίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, λέγων ότι κατά τη διδασκαλία των Πατέρων η άκτιστη χάρι του Θεού αγιάζει όχι μόνο τις ψυχές, αλλά και τα σώματα των Αγίων, ακόμη και ιερά αντικείμενα, όπως εικόνες και τάφους ιερών προσώπων, και επικαλούμενος και τη μαρτυρία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ότι ” όχι τα οστά μόνον των Μαρτύρων, αλλά και οι τάφοι αυτών και αι λάρνακες πολλήν αναβλύζουν ευλογίαν”.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τους προσελθόντες πιστούς και ιδιαιτέρως ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Άνω Μέρας και Παλαιοκάστρου, Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Τζανιδάκη, η οικογένεια του οποίου από πολλών ετών επιμελείται και φροντίζει τον Ιερό Ναό.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....