Το ΚΕΣΟ και οι Εταίροι του από Ελλάδα Ισπανία και Κύπρο ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα «”INSPIRE”- Erasmus»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη(20/1) από το Κέντρο Στήριξης  Οικογένειας –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους άλλους Εταίρους από Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία το πρόγραμμα    “INSPIRE”, που αντλεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την έναρξη της παρουσίασης, έκανε η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη η οποία μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος και Προέδρου του Κέντρου Στήριξης  Οικογένειας(ΚΕΣΟ)  κ.κ. Ιερωνύμου καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου  και Νόμιμου εκπροσώπου του Ιδρύματος μας Πανιερώτατου  Μητροπολίτη Φαναρίου  κ. Αγαθάγγελου, που  ευχήθηκε  για όλους  να έχουν  «Υγεία , Πρόοδο & Φώς στις ζωές του». Το πρόγραμμα “INSPIRE”, έχει ως αντικείμενο τον επαγγελματικό προσανατολισμό  και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, κυρίως των νέων, που ανήκουν στην ηλικιακή αμάδα των 18-29  ετών και  μέσα  από το Εταιρικό σχήμα των πέντε φορέων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό δημιουργήθηκε ένα ψυχομετρικό παιχνίδι-εργαλείο, που βοηθά τους νέους να αξιολογήσουν τον εαυτό τους και τις δεξιότητες τους, να αποκτήσουν ευελιξία στην αγορά εργασίας και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ατομικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας τους. Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε από το τέλος του 2019.  Συμπορεύτηκε με την πανδημία, ωστόσο  οι Εταίροι  και  οι συνεργάτες, που ενεπλάκησαν σε αυτό, δεν πτοήθηκαν, αντιθέτως έδρασαν με ευελιξία και ευρηματικότητα. Οι εμπλεκόμενοι από το ΚΕΣΟ χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, τις επισκέψεις σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και τις συνεδρίες στα εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, δημιούργησε μια πρωτοτυπία, στη τελική μορφή παρουσίασης του Έργου. Η  εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε  στην  παραχωρημένη  αίθουσα  του φιλόξενου  χώρου  του  Πνευματικού  Κέντρου  του  Δήμου  της  Αθήνας  «Αντώνης Τρίτσης». Η  Δωρεάν  παραχώρηση  έγινε  προς  το  ΚΕΣΟ,  από  την  δημοτική Σύμβουλο  του  Δήμου  Αθηναίων  και  Πρόεδρο  του  Οργανισμού Πολιτισμού,  Αθλητισμού  και  Νεολαίας  του  Δήμου  Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),  κα  Νίκη  Αραμπατζή.

 

 

Οι χαιρετισμοί των επισήμων

Η εκδήλωση συγκέντρωσε περισσότερα από 45 άτομα και μάλιστα σε καιρό  εξάρσεων  και  μεταλλάξεων  της  πανδημίας.  Μεταξύ αυτών, ήταν η βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας,  Νεολαίας  και  Δικαιωμάτων  του  Ανθρώπου  της  Ελληνικής Βουλής  κα  Άννα  Καραμανλή,  ο  Αντιπεριφερειάρχης  Κεντρικού  Τομέα  της Περιφέρεια Αττικής κ. Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο σημαντικό, πρωτοπόρο και δημιουργικό έργο του ΚΕΣΟ, αλλά και στην σημασία της εξωστρέφειας που δημιουργήθηκε μέσω του συγκεκριμένου έργου του  Erasmus+ και των συνεργασιών του Εταιρικού Σχήματος, με φορείς από την Ελλάδα την Ισπανία και την Κύπρο.

Η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ  κα Νίκη Αραμπατζή αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα  του έργου   Erasmus+  που υλοποίησαν το ΚΕΣΟ και οι Εταίροι με αντικείμενο τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο σημαντικό  και πολυεπίπεδο έργο, που εκπονεί το ΚΕΣΟ ως φορέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Εκκλησίας και εξήγγειλε ότι ο ΟΠΑΝΔΑ με το ΚΕΣΟ αυτό το διάστημα επεξεργάζονται την σύνταξη Μνημονίου Συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό αλλά και τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αμφοτέρων των πλευρών. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονταν η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή, αλλά  λόγω του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου  απαιτήθηκε να παραμείνει στο Υπουργείο Παιδείας.  Έστειλε όμως το ακόλουθο μήνυμα:

«….Το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας ΚΕ.Σ.Ο. της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών διακρίνεται για την ουσιαστική ευαισθητοποίηση και την διαρκή κοινωνική προσφορά και μας παρουσιάζει, σήμερα, τα αποτελέσματα του έργου “INSPIRE” που υλοποίησε σε συνεργασία με άλλους τρεις Εταίρους από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα πρόγραμμα που εκπονεί το ΚΕ.Σ.Ο. από το 2019 με σκοπό να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αναζητήσουν τρόπους επιλογής επαγγέλματος, ομαλής και ευέλικτης ένταξης στην αγορά εργασίας μέσα από τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό με τη βοήθεια ηλεκτρονικών ψυχομετρικών εργαλείων.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο ανταποκρίνεται στη δυναµική των καιρών και απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «INSPIRE» ενδυναμώνει τους νέους και νέες μας να ασχοληθούν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα σε ομάδες και να ιδρύσουν επιχειρήσεις, μέσω ενός καινοτόμου εργαλείου, που αναγνωρίζεται ως μια εξαιρετική δράση προσανατολισμένη στη δημιουργία εκείνων των ευνοϊκών συνθηκών που εμπνέουν τη νεολαία μας να αναπτύξει:

θετική διάθεση για αποτελεσματική, ομαδική συνεργασία

ισχυρή αυτοαντίληψη και αυτενέργεια

κριτική και δημιουργική ικανότητα

δεξιότητες επικοινωνίας και οργάνωσης

ενεργό δράση

κοινωνικές δεξιότητες και κοινωνική ευαισθησία

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό  ότι το έργο «INSPIRE» αξιοποιεί τη δυναμική των νέων τεχνολογιών και δημιουργεί ένα καινοτόμο ψυχομετρικό παιχνίδι μάθησης, δηλαδή ένα εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο συμβάλλει δυναμικά στη διαμόρφωση σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και πρακτικών που συνδυάζουν την ενεργητική-βιωματική μάθηση, τη δραστηριοποίηση, την έμπνευση αλλά και τη διασκέδαση.

Με γνώμονα τη στέρεα οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τους μαθητές και τους νέους μας ενθαρρύνουμε τη δικτύωση, τη συνεργασία και τη διάχυση των αποτελεσμάτων όλων των καινοτόμων ευρωπαϊκών έργων που παρέχουν ευκαιρίες αυθεντικής μάθησης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, με άμεση εφαρμογή στην εκπαίδευση, σε απευθείας σύνδεση με τη μάθηση, ένας ψηφιακός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο σύγχρονο σχολικό περιβάλλον και την κοινωνία.

Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στην επιδίωξή του για ένα αναβαθμισμένο σχολείο, ένα σχολείο με νέα φιλοσοφία, έχει συνοδοιπόρους του φορείς, που με τις δικές τους προτάσεις ενισχύουν το δυναμικό όραμά του».

Στην εκδήλωση θα προσερχόταν και η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων κα Κατερίνα Γκαγκάκη. Όμως η έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο εν όψη της επερχόμενης  κακοκαιρίας την κράτησε μακριά από την εκδήλωση και έτσι έστειλε ευχές για καλή επιτυχία.

Η παρουσίαση του «INSPIRE»

Μεταξύ των Ομιλητών παρουσίασης του έργου  ήταν και η κα Κωνσταντίνα Άις  Εκπρόσωπος της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τους τομείς Νεολαίας και Αθλητισμού η οποία αναφέρθηκε στα  Erasmus+ που τρέχουν & σε εκείνα που πρόκειται να ανοίξουν.

Εκ μέρους των εμπλεκομένων Εταίρων  παρουσίασαν τους φορείς τους και το κίνητρο της εμπλοκής τους η κα Ασημίνα Μπρούζου CHALLEDU (Συντονιστής Εταίρος η οποία βοήθησε τους παρευρισκόμενους  να επιστρατεύσουν τα κινητά και να κατεβάσουν το  ψυχομετρικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος «INSPIRE»), η  κα Μαίρη Πίνη, Διευθύντρια του ΚΕΣΟ  και η Ειρήνη Ανδριώτη διαχειρίστρια του προγράμματος  από το ΚΕΣΟ. Ενώ η Dr Γεωργία Σολομωνίδου για τη Citizens In Power (CIP), η κα  Ainhoa Blanco Rivero της Media Creativa MC2020 μίλησαν μέσω Video.

Την εμπειρία από την πιλοτική χρήση του παιχνιδιού Inspire game, σε ΕΠΑΛ Κολωνού, Λαυρίου, Χέϋδεν, Κων/νος Σαλεβουράκης, ΚΕΣΟ.

Την εκδήλωση  συντόνισε και παρουσίασε η αναπλ. ψυχολόγος του ΚΕΣΟ και εμπλεκόμενη στο πρόγραμμα κα Δώρα Τσόγκα.

Οι συμμετέχοντες:

Μεταξύ των πολλών την παρακολούθησαν ήταν: οι κυρίες Μαρία Τάταρη και Μάρθα Σαμαρά μέλη του ΔΣ του ΚΕΣΟ, η κα Αγγελική Ηλία και ο κ. Γιώργος Κουράκος διευθυντές του 3ου ΕΠΑΛ Κολωνού, του 2ου ΓΕΛ Αθηνών  αντίστοιχα, καθώς και η κα Αγ. Φλώρου από το ΕΠΑΛ Λαυρίου, η κα   Φαίη Μακαντάση  πανεπιστημιακός – Επικεφαλής Ερευνών του ανεξάρτητου, Μη-Κερδοσκοπικού Ερευνητικού Οργανισμού  “διαΝΕΟσις”, ο κ. Νίκος Τσώλης από το Πανεπιστήμιο Πειραιά –συνεργάτης του Υπ. Υγείας, η κα Αναστασία Μπότου μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Επαγγελματικού Προσανατολισμού και αξιολογήτρια των  Erasmus στον τομέα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο κ. Μανώλης Τζουβελέκας Δρ. Δημόσιας Διοίκησης   με εξειδίκευση στη Κοινωνική Οικονομία και Νομισματική Καινοτομία, η κα Φωτεινή Μηλιώνη Δρ Νομικής, Δ/ντρια της «Επανόδου» ΝΠΙΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κα Ελίνα Σαλαβράκου απόφοιτη του Καποδιστριακού και της Εθ. Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Αρχύτας», ο Θεόφιλος Καλιδώνης και οι κυρίες Ελένη Νασέλου και Ελένη Αμανατιάδου από το ΓΦΤ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Γιώργος Κλάδος από την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, η κα Μαρία Λογαρά εκπρόσωπος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πύλη Ελευθερίας» η  κα Στέλλα Δραγούτσου υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός, αρκετοί εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

Το ΚΕΣΟ εντυπωσίασε και για την προσφορά του Πληροφοριακού υλικού του Προγράμματος, το οποίο συμπεριέλαβε μέσα σε βαμβακερές τσάντες, που είχαν δημιουργήσει οι μαθήτριες του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Κοπτικής –Ραπτικής  των ΚΔΒΜ του ΚΕΣΟ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....