Το μοναδικό γεγονός της ελεύσεως των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στην πόλη του Αγίου Νικολάου

Απαράμιλλη χαρά και αγαλλίαση σκόρπισαν στις καρδιές παντοίου του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας οι ξεχωριστές λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το διήμερο 22-23 Οκτωβρίου στην πόλη του Αγίου Νικολάου, επί τον εγκαινισμόν του τρίκλιτου Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού της Αγίας Άννης, Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τα Ιερά Εγκαίνια λάμπρυναν οι Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, η ευλογημένη παρουσία των οποίων υπήρξε ιδιαιτέρως τιμητική για την καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη, αφού για πρώτη φορά μετά από 170 χρόνια εξήλθαν εκτός της Εκκλησιαστικής Επαρχίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

 

Η Τελετή της Υποδοχής των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου πραγματοποιήθηκε με συγκίνηση το εσπέρας του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου στον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως του Αγίου Νικολάου, με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο να κομίζει με περισσή ευλάβεια τις Τίμιες Κάρες των Αγίων και τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο να τον καλωσορίζει και να τον ευχαριστεί εγκαρδίως για την ανεκτίμητη προσφορά και ευλογία που χάρισε με αυτή του την πράξη στις καρδιές των ανθρώπων.

Εν συνεχεία, με λιτανευτική πομπή τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης όπου και κατετέθησαν προς προσκύνηση, μαζί με τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης και τμήμα του Ιερού Επιτραχηλίου του Οσίου Ευμενίου του νέου.

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συμπροσευχομένου του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανέφερε: «Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, είναι μεγάλη χαρά και ευλογία να υποδεχόμαστε τις Κάρες των Αγίων Μαρτύρων, τις οποίες τοποθετήσαμε στο κέντρο του ναού και αμέσως μετά εισήλθαμε στο Άγιο Βήμα για να καταθέσουμε τα Ιερά Λείψανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εγκαινιασμό του ναού. Πάντοτε γίνεται κατάθεση μαρτυρικών λειψάνων στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης, το οποίο ονομάζεται «φυτόν». Εκεί λοιπόν, μέσα σε μία αργυρή λειψανοθήκη, τοποθετήθησαν τέσσερα τεμάχια Αγίων Λειψάνων.

Συνήθως τοποθετούνται τρία, αλλά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος από ευγένεια, από την καλοσύνη και την αγάπη του για την Μητρόπολή μας, μάς έφερε σήμερα και μικρά τεμάχια των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων για να τα τοποθετήσουμε στα τρία ιερά θυσιαστήρια του ναού. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Σεβασμιώτατε σι’ αυτήν Σας την προσφορά.

Να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι βοήθησαν για να είμαστε σήμερα εδώ και να εορτάζουμε όλοι αυτό το μεγάλο γεγονός για την τοπική μας Εκκλησία, τον εγκαινιασμό του Ιερού Ναού της Αγίας Άννας. Πολλοί άνθρωποι κοπίασαν, πολλοί άνθρωποι δώρισαν και προσέφεραν κυρίως την αγάπη τους γι’ αυτό το εκκλησιαστικό έργο. Διότι πάντοτε τα εκκλησιαστικά έργα στοιχίζουν Πίστη και αγάπη και ολοκληρώνονται δι’ αυτών.

Κάθε φορά που ξεκινάει ένα εκκλησιαστικό έργο ο προϋπολογισμός είναι ακριβώς στο μηδέν. Δεν είναι όπως τα δημόσια έργα που πρώτα βρίσκουμε το κονδύλιο και μετά το υλοποιούμε. Εμείς χρησιμοποιούμε το όραμά μας, την Πίστη μας, την αγάπη στο Χριστό και μετά προχωρούμε. Γι’ αυτό ένα εκκλησιαστικό έργο μπορεί να καθυστερεί, αλλά πάντοτε ολοκληρώνεται».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ακολούθως ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος είπε μεταξύ άλλων: «Απόψε θέλω από τα μύχια της καρδιάς μου να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον καλό Σας Δεσπότη και θεοτίμητο Ποιμενάρχη που με προσκάλεσε να έρθω εδώ για να μοιραστώ τη χαρά της Εκκλησίας. Το έργο αυτό υπήρξε –όπως είπατε– ένα όραμα, ένας σχεδιασμός με μηδενικό προϋπολογισμό κατά τα χρήματα, αλλά με πλούτο καρδιάς, Πίστης και αγάπης ανθρώπων που οραματίστηκαν και τώρα βλέπουν ένα όνειρο να γίνεται πραγματικότητα και οι παρόντες εδώ και όσοι από τον ουρανό θα συμμετέχουν στην χαρά αυτή, μεθ’ ών ο αείμνηστος προκάτοχός Σας, ο Μητροπολίτης κυρός Νεκτάριος.

Αξιωνόμαστε της χάριτος όχι μόνο του εγκαινιασμού του ιερού αυτού ναού που παραδίδεται επισήμως στη λατρεία της Αγίας μας Εκκλησίας, αλλά και της ανάγκης του δικού μας εγκαινισμού όπως τόσο όμορφα τα ιερά τροπάρια των Εγκαινίων επαναλαμβάνουν, προτρέποντας όλους μας να εγκαινιάσουμε τις καρδιές μας και να ξαναβρούμε το πρωτόκτιστον κάλλος.

Σεβασμιώτατε, απόψε όδευσα εδώ με τους πολυτιμότερους συνεπιβάτες, εκείνους που αποτελούν τον όντως πλούτο της Εκκλησίας, εκείνους που αγκαλιάζουν σύνολη την ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας, τους Αγίους Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου που με τις Τίμιες Κάρες τους επισκέπτονται το πρώτον και με την Πρόνοια του Θεού την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και τον Ιερό τούτο Βαπτιστηριακό Ναό, γράφοντας με αυτή τους την έξοδο μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία του.

Φιλοξενείτε απόψε σε αυτό τον περικαλλή ναό Τέσσερεις Αγίους Νεομάρτυρες, οι οποίοι ευηρέστησαν τον Χριστό, ανέπαυσαν το Θέλημα του Θεού και υπούργησαν το Μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων και με το παράδειγμά τους δίδουν παρηγοριά και θάρρος σε όλους μας. Διότι η Εκκλησία μας, αδελφοί μου, δεν παύει να είναι εργαστήριο αγιότητος για όλους τους ανθρώπους, δεν παύει να μας υπενθυμίζει πως ο καθένας μας, εκεί που πορεύεται, εκεί που εργάζεται, εκεί που ζει, εκεί που διακονεί, μπορεί αν θέλει να γίνει άγιος, κρατώντας γερά στα χέρια του τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και ακολουθώντας τις ευαγγελικές επιταγές που νοηματοδοτούν σύνολη την ζωή των ανθρώπων.

Κατακλείοντας Σεβασμιώτατε αυτή την προσλαλιά, απευθύνω και πάλι σε Εσάς, στον ιερό Σας Κλήρο και σε όλο τον παναγιοσκέπαστο λαό της θεοφιλούς Επαρχίας Σας, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη και την ευχαριστία της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και εύχομαι πάντοτε να πορευόμαστε ο καθένας με τα χαρίσματά του, αλλά όλοι μαζί με την κοινή Πίστη, με το κοινό όραμα, με την κοινή προοπτική που δεν είναι άλλη από τον δρόμο που χάραξαν οι Άγιοι».

Με Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και κατά την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου τα Ιερά Εγκαίνια του τρίκλιτου Ιερού Βαπτιστηριακού Ναού της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη του Αγίου Νικολάου, επ’ ονόματι της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης, των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων και του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ευμενίου του νέου (Σαριδάκη), του και προσφάτως αγιοκαταχθέντος στις δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης έγινε διά της καταθέσεως των Ιερών Λειψάνων των Αγίων ενδόξων Οσιομαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου των εν τη Μονή του Οσίου Σάββα αναιρεθέντων, του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων των εν Ρεθύμνη αναιρεθέντων.

Ακολούθησε η Τελετή των Εγκαινίων και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συλλειτουργούντων μετ’ αυτού των Σεβασμ. αγίων Αρχιερέων Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε και η εις Διάκονον χειροτονία του κ. Γεωργίου Αλέξη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια ιστορική ημέρα η σημερινή για την τοπική μας Εκκλησία, διότι ο Πανάγαθος Θεός μας αξίωσε να ζήσουμε τη χαρά των Εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αγίας Άννας, μας αξίωσε να εγκαινιάσουμε έναν ακόμη Θρόνο της χάριτός Του. Είναι δύσκολο κανείς να εκφράσει με λόγια αυτά τα οποία ζει μέσα στην Εκκλησία και αυτό μαρτυρεί και ο ναός που εγκαινιάσαμε σήμερα, ότι η Εκκλησία είναι ένα Μυστήριο, είναι ένας τρόπος ζωής που γίνεται κατανοητός και αντιληπτός μονάχα μέσω των Μυστηρίων, όπως μας λέγει και ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.

Στο κέντρο αυτού του ναού υπάρχει ένα Βαπτιστήριο, που φανερώνει ότι το Μυστήριο του Βαπτίσματος είναι το πρώτο και εισαγωγικό Μυστήριο της Εκκλησίας μας, αφού δι’ αυτού γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας, γινόμαστε Μέλη Χριστού και καλούμαστε κυρίως με το κατεξοχήν Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας να ζήσουμε αυτή τη ζωή και να προγευθούμε από τον παρόντα κόσμο την Βασιλεία των Ουρανών. Το Βαπτιστήριο το τοποθετήσαμε στο κέντρο του ναού, διότι καλούμαστε στις ημέρες μας να θεραπεύσουμε κάποιες ανάγκες που προκύπτουν από βαπτίσεις ενηλίκων και εφήβων και αυτός είναι ο κατάλληλος χώρος για να τελείται κατά τα δέοντα το Μυστήριο του Βαπτίσματος.

Παρατηρήσατε αγαπητοί μου, πόσο μεγάλη είναι η Ακολουθία των Εγκαινίων και με πόσες πολλές λεπτομέρειες επιτελείται. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται για να ετοιμαστεί ο Θρόνος του Θεού επί της γης, να ετοιμασθεί ένας ακόμη τάφος πάνω στον οποίο θα γίνεται η μεταβολή των Τιμίων Δώρων, του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού, με το οποίο γινόμαστε κατά χάριν θεοί και μετέχουμε κι εμείς του Αναστημένου Σώματος του Κυρίου μας».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, υποδεχόμενος τον νέο Διάκονο π. Γεώργιο Αλέξη στην χορεία των Κληρικών της τοπικής μας Εκκλησίας, του ευχήθηκε να είναι υγιής και πάντοτε να διακονεί με καθαρότητα και σεμνότητα καρδίας και διανοίας το Θυσιαστήριο του Θεού και τα Μυστήρια της Εκκλησίας.

Των Ιερών Ακολουθιών του διημέρου παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, ο Δήμαρχος κ. Αντώνιος Ζερβός και οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Αγίου Νικολάου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων του τόπου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....