Το Πανεπιστήμιο του Φριβούργου Ελβετίας ανέστειλε την ιδιότητα του καθηγητού από τον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

από το έγκριτο Φως Φαναρίου

Το ρωμαιοκαθολικό ελβετικό ιστολόγιο cath.ch σε σημερινή ανάρτησή του φιλοξενεί την ανακοίνωση της Θεολογικής Σχολής (8 Μαρτίου 2022), σύμφωνα με την οποία η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου ανέστειλε την ιδιότητα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα (Alfeyev), διευθυντή του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ως επί τιμή καθηγητού (professeur titulaire), λόγῳ της σιωπής του απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Σε μια δημόσια δήλωση, ο καθηγητής Mariano Delgado, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, υπενθυμίζει ότι ζήτησε από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, στις 2 Μαρτίου, «να χρησιμοποιήσει την εκκλησιαστική και πολιτική επιρροή του για να καταδικάσει δημόσια και απερίφραστα την στρατιωτική εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία (…) ότι απαιτεί δημόσια και κατηγορηματικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει αμέσως τα ρωσσικά στρατεύματα και να δεσμευτεί για μια λύση της συγκρούσεως, μέσῳ του διαλόγου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σε επιστολή με ημερομηνία 3 Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απαντά ότι ο ίδιος και η Εκκλησία του ασχολήθηκαν με τον ανθρωπιστικό τομέα, ειδικά από το 2014, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, και ότι έκαναν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τερματίσουν την σύγκρουση.
Για τον καθηγητή Delgado, αυτή η απάντηση «δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένει η σχολή από αυτόν αυτή την στιγμή». Ως εκ τούτου, θεωρεί σκόπιμο να τον απομακρύνει από την θέση του επί τιμή καθηγητού, ενώ τον ευχαριστεί προσωπικά για την πολυετή γόνιμη συνεργασία.
«Η στάση του Πατριάρχη Κυρίλλου είναι σκανδαλώδης»
Ως κοσμήτορας της σχολής, ο καθηγητής Delgado δηλώνει «ιδιαίτερα συγκλονισμένος από τις δημόσιες δηλώσεις της ανώτατης αρχής του Πατριαρχείου της Μόσχας σχετικά με την στρατιωτική εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία. Τα κηρύγματα της 27ης Φεβρουαρίου και της 6ης Μαρτίου, στα οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δικαιολογεί τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αποκαλώντας τον πόλεμο «μεταφυσικό αγώνα» είναι εξωφρενικά από θεολογική και πολιτική άποψη.
Καθώς ο Μητροπολίτης Ιλαρίων φαίνεται, με τη σιωπή του, να προσυπογράφει την θέση του πατριάρχη του, η θέση του καθηγητή που του είχε προσφερθή από το 2011, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.
Ο εθνικισμός έχει γίνει μια νέα πολιτική θρησκεία
Από την καταστροφή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο εθνικισμός, μια διαστροφή της βιβλικής ιδέας της « περιουσιότητος”, έχει γίνει μια νέα πολιτική θρησκεία. Οι εκκλησίες και οι θεολογίες δεν είναι αθώες σε αυτή την διαδικασία, αποδοκιμάζει ο Mariano Delgado.
Για τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, «το προφητικό θάρρος αντιπροσωπεύεται στην σημερινή Ρωσία από απλούς λαϊκούς, ιερείς και διακόνους ή από παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών που διαμαρτύρονται δημόσια για τον πόλεμο του Πούτιν, ενώ έχουν να φοβηθούν περισσότερο από μια εκκησιαστική ηγεσία που αφήνεται να γοητευτεί από αυτόν».
«Η Θεολογική Σχολή του Φριβούργου θα συνεχίσει να είναι ένας τόπος συναντήσεως με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών μεταξύ τους. Όμως, η σιωπή, όταν είναι απαραίτητο να μιλούμε δυνατά και καθαρά, δεν είναι μέρος της προφητικής παράδοσης του Χριστιανισμού…», καταλήγει ο κοσμήτορας. (Πηγή: cath.ch)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....