Το Σαββατοκύριακο της Δ’ Εβδομάδας των Νηστειών στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Το τριήμερο 1 έως 3 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα, περιόδευσε στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Χαλκίδος, Μεσσαπίων και Ιστιαίας, ερχόμενος σε επικοινωνία με τα πνευματικά του παιδιά, τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας κατά τόπους.

 

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 1 Απριλίου το απόγευμα μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, όπου, πλαισιούμενος από τους συνοδούς τους Κληρικούς και τους Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών, έψαλλε την τέταρτη Στάση του Ακαθίστου ύμνου ενώπιον της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης και κήρυξε τον θείο λόγο προς τους εκκλησιασθέντες χριστιανούς αναπτύσσοντας συμβολισμούς της Θείας Ευχαριστίας, με έναυσμα την παρομοίωση της Θεοτόκου ως εμψύχου τραπέζης, η οποία φέρει τον Άρτο της ζωής.

 

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Βαρβάρας, εντός του Εργοταξίου της «ΛΑΡΚΟ», στον Σταυρό Μεσσαπίων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Εφημέριο της Ενορίας Σταυρού Πρεσβ. Ιωάννη Μάνο και την συμμετοχή των μελών της Ενώσεως Εργαζομένων της Εταιρείας «ΛΑΡΚΟ», του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευαγγέλου Κούκουζα, του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεωργίου Ψαθά και του Προέδρου της Ενώσεως Εργαζομένων κ. Γεωργίου Σελεβάκου.

 

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, επισκέφθηκε τον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πολιούχου Ιστιαίας, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και συμπαραστατούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Εφημέριο της Ενορίας Πρωτοπρ. Γεώργιο Χαιρόπουλο προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στην διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή (Μάρκ. 9, 17-31) και στον αόρατο πόλεμο των χριστιανών εναντίον του διαβόλου με όπλα την προσευχή και τη νηστεία.

 

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε το κειμηλιοφυλάκειο του Ι. Ναού, το οποίο κατασκευάστηκε στον γυναικωνίτη του, μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες συλλογής, διάσωσης και καταγραφής των κειμηλίων της Ενορίας από τον π. Γεώργιο, ενώ αμέσως μετά τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού πατρός του Εφημερίου της Ενορίας π. Γεωργίου.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στο κειμηλιοφυλάκειο και εν συνεχεία επισκέφθηκε το παρακείμενο Βησσαριώνειο Γηροκομείο Ιστιαίας, όπου τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής του, Πρωτοπρ. Ιωάννης Θάνος-Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιστιαίας και ακολούθως επισκέφθηκε το αναπαλαιούμενο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, όπου ενημερώθηκε για τις ανακαινιστικές ενέργειες από τον π. Γεώργιος Χαιρόπουλο-Εφημέριο της Ενορίας, στην οποία υπάγεται το Παρεκκλήσιο.

 

Το απόγευμα της Κυριακής, αφού επέστρεψε από την Β. Εύβοια, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Ε΄ κατανυκτικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, κατά τη διάρκεια του οποίου ομιλήσει εμπνευσμένα ο Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης-Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η ανάβαση της Κλίμακας των αρετών από τους Μικρασιάτες Οσίους Αρσένιο τον Καππαδόκη και Παΐσιο τον Αγιορείτη», ενώ έψαλλαν θαυμάσια ο Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Στυλιανός Μπενής με μαθητές του και ο κ. Ελευθέριος Πνευματικός-Ιεροψάλτης και ιδιοκτήτης της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Κατανυκτικό Εσπερινό στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=OAovHWVD2y4

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....