Τρίκαλα: Φόρος τιμής στους Ήρωες του Υψώματος 731

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής στο ομώνυμο χωριό, την Τετάρτη, 9 Μαρτίου, τελέστηκε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.

Ο Συνταγματάρχης ε.α., κ. Κυριάκος Μπρίσης, εκφώνησε ομιλία εντός του Ιερού Ναού με τίτλο «Οι Αθάνατοι Ήρωες του Υψώματος 731».

Ο κ. Μπρίσης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης, κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Οι ήρωες που έδωσαν τον τιτάνιο αγώνα στο ύψωμα 731, καθώς και σε όλη την αμυντική τοποθεσία του 5ου Συντάγματος, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα από την αρχαιότητα, και αυτά είναι: η αγάπη για την ελευθερία, η μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία η αγάπη στον Θεό και την πατρίδα. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Παρά το δριμύ ψύχος και την έντονη χιονόπτωση, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο χώρο του Μνημείου και κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συγγενείς και απογόνους των μαχητών, και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

Η Μάχη στο Ύψωμα 731

Η Μάχη στο Ύψωμα 731 ήταν μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Οι συγκρούσεις κράτησαν 15 μέρες, δηλαδή από τις 9 έως τις 24 Μαρτίου 1941 και έληξαν με επικράτηση των Ελλήνων.

Το Ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας, στην Βόρειο Ήπειρο. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τις μάχες της περιόδου 6-11 Ιανουαρίου 1941 και κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα του αλβανικού μετώπου. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου 1941, με σφοδρή δράση του πυροβολικού, με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο Ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά, μέχρι τη νύκτα της 12/13 Μαρτίου, οπότε αντικαταστάθηκε, λόγω απωλειών, από το 19ο Σύνταγμα της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι το τέλος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους βρισκόταν το 8ο Ιταλικό Σώμα Στρατού, με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα, οι απώλειες για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς, 28 εξαφανισθέντες, καθώς και σε 425 τραυματίες, ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....