Ξεκίνησε η Εβδομάδα Ιερατικών Κλήσεων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος

Στην Ιερά Κατανυκτική Ακολουθία του Μ. Αποδείπνου, στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος Εφραίμ του Νέου, του Θαυματουργού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κήρυξε την έναρξη του ειδικού λειτουργικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, εφαρμόζοντας τις σχετικές οδηγίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφιερωμένο στην αγία ιερωσύνη και στις ιερατικές κλήσεις, στις οποίες είναι αφιερωμένη η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών.

Στην Ιερά Ακολουθία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm) και από διαδικτύου, έψαλλαν μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υποψήφιοι Κληρικοί, ενώ τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν και μαθητές του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ειρήνη, αναλύοντας όλες τις ευχές τις προσευχές της Εκκλησίας μας, οι οποίες αφορούν την ειρήνη.

«Οι ευχές της Εκκλησίας μας είναι επίκαιρες και πόσο ζωντανός είναι ο λόγος του Θεού και η λατρεία της Εκκλησίας μας, διότι πάντοτε καθρεφτίζει τις ανάγκες της κάθε εποχής. Μπορεί να αλλάζει το περίβλημα, οι συγκυρίες και ο χάρτης των ισχυρών αυτού του κόσμου, όμως η πνευματικότητα παραμένει η ίδια, απ’ όποιο σημείο και αν βρίσκεται ο άνθρωπος του Θεού προσεύχεται να επικρατήσει το θέλημα του Θεού και όχι το δικό του. Άλλωστε  η αιτία του κακού μέσα στον κόσμο βρίσκεται στην επιθυμία του ανθρώπου να επικρατήσει το δικό του θέλημα έναντι του θελήματος του Θεού.

Ο άνθρωπος νιώθει την τραγωδία του και σε αυτές τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής το ζούμε έντονα αυτό. Σήμερα ζούμε μία βλασφημία και μία σύγκρουση με το θέλημα του Θεού και είναι αυτονόητο πιο είναι το θέλημα του Θεού: να επικρατήσει ειρήνη στην γη. Η ειρήνη επικρατεί με υπερβάσεις και υποχωρήσεις. Ο αντίπαλος της ειρήνης είναι ο εαυτός μας και ο εγωισμός μας.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση αποδεικνύεται  η δύναμη της λατρείας μέσα στον κόσμο και η μεγάλη θέση που έχουν στην ζωή του κόσμου οι λειτουργοί του Υψίστου. Οι ιερείς είναι οι κήρυκες της ειρήνης μέσα στον κόσμο.

Η ειρήνη έρχεται με το έλεος του Θεού. Η λατρεία γίνεται μυσταγωγία ειρήνης και η απάντηση στον πόλεμο. Χωρίς την ειρήνη δεν μπορεί να σταθεί τίποτα στον κόσμο. Ούτε η υγεία, ούτε η ευστάθεια, ούτε η καρποφορία των καρπών της γης. Τίποτα δεν μπορεί να έρθει άνευ της ειρήνης και του ελέους του Θεού.

Οι λειτουργοί του Υψίστου είναι οι διάκονοι της λατρείας και  γίνονται οι μύστες της ειρήνης μέσα στον κόσμο. Η αγία ιερωσύνη είναι η πρωτοπορία της ειρήνης. Η ιερατική κλίση είναι κάλεσμα του Θεού να γίνει ο άνθρωπος κήρυκας της ειρήνης.

Εύχομαι και προσεύχομαι ξεκινώντας την εβδομάδα των ιερατικών κλίσεων και κλήσεων, από εδώ από το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάρτυρος Εφραίμ, αυτή την μεγάλη πρόσκληση που απευθύνει ο Θεός σε όλους μας και ιδιαίτερα σε εσάς τα νέα παιδιά, να την ακολουθήσουμε γιατί είναι η μεγαλύτερη τιμή του Θεού στον άνθρωπο. Εύχομαι να γίνετε άξιοι αυτής της κλήσεως και αυτής της αποστολής».

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της Εβδομάδος Ιερατικών Κλήσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

12:30 μ.μ. Ομιλία στους μαθητές του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ηρωδίωνα Ρίζο, Διευθυντή Γραφείου Συντονισμού Θείου Κηρύγματος Ι.Μ. Φθιώτιδος.

Θέμα: «Η καλλιέργεια των ιερατικών κλίσεων».

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

17:00 μ.μ. Ομιλία σε μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», στην αίθουσα Σεμιναρίων του Ωδείου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών με θέμα: «Προϋποθέσεις ιερωσύνης».

21:00 μ.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» με την παρουσία μαθητών του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και υποψηφίων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

08:45 π.μ. Σχολική εορτή για την 25η Μαρτίουστο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

07:00 π.μ. Διακονία ιεροπαίδων από το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας «ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», επί τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

21:00 μ.μ. Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία και χειροτονία Διακόνου στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Γουλεμίου με την συμμετοχή ιεροπαίδων εκ της περιοχής της Λοκρίδος.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

18:00 μ.μ. Σύναξη Ιεροπαίδων και Αναγνωστών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Θα ομιλήσει ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος με θέμα: «Η πορεία προς την Ιερωσύνη».

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

18:00 μ.μ. Δ’ Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Γιάγκου, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, και Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης με θέμα: «Το κάλλος των αρετών».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....