Υποδοχή αποτμήματος Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ενορία Σφενδυλίου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη η Ενορία Σφενδυλίου υποδέχθηκε  απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον ομώνυμο  Ι. Ναό, ο οποίος ανηγέρθη τη πρωτοβουλία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας δίπλα στο φράγμα του Αποσελέμη. Ο Ναός αυτός αποτελεί, πλέον, λατρευτικό κέντρο και σημείο ενότητας των απανταχού Σφενδυλιανών.

Το Ιερό Λείψανο, το οποίο θα παραμείνει εσαεί στον Ι. Ναό του Αγίου Θεοδώρου προς αγιασμό των πιστών, εκομίσθη από την  Ιταλία, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, με τις ενέργειες της εριτίμου κ. Χρύσας Δαμιανάκη, καθηγήτριας Πανεπιστημίου στον Τομέα της  Ιστορίας της Τέχνης και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου Μηλάκη. Το Ι. Λείψανο εκόμισε   ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αρσένιος, Προϊστάμενος της Ελληνορθόδοξης Ενορίας Αγίου Νικολάου Πρίντεζι.

Το εσπέρας της 26ης του μηνός Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή του Ι. Λειψάνου και τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Απαμείας κ. Παισίου. Αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατα την οποία η κ. Δαμιανάκη παρουσίασε το πόνημά της, που αναφέρεται  στον βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου.

Το πρωί της 27ης Αυγούστου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας.

Ο πατήρ Γεώργιος Μηλάκης στην προσλαλιά του ανέφερε: “Πριν από τέσσερα χρόνια ήρθαμε εδώ για να τοποθετήσουμε στα θεμέλια ενός οικοδομήματος, μία κανδήλα αναμμένη την εικόνα του Κυρίου και μία πέτρα με χαραγμένο πάνω της τον Τίμιο Σταυρό. Αναθέσαμε τις ελπίδες μας στον Θεό και παρακαλέσαμε την Παναγία μας να σκεπάζει με τις πρεσβείες Της, όλους τούς συντελεστές του έργου. Και οι παρακλήσεις αυτές εισακούσθηκαν και   Σας καλωσορίσαμε εδώ, στον Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, στις 16 Φεβρουαρίου 2022, παραμονή της εορτής του Αγίου οπότε και  τελέσαμε τα Θυρανοίξιά του.Πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, αξιωθήκαμε να τελέσουμε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού.

Σήμερα, Σεβασμιώτατε, αγαπητοί μου αδελφοί,  έχουμε μια άλλη ευλογία. Υποδεχόμαστε στον περικαλλή τούτο Ναό απότμημα του λειψάνου του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος  από τα χέρια του Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου, Ιερατικού  προϊσταμένου στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μπρίντισι (BRINTISI) της Ιταλίας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς, γιατί από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε την παράκληση μας και ενήργησε τα δέοντα προς τον Αρχιεπίσκοπο Μπρίντισι – Οστούνης και Απουλίας, ώστε να  αποσταλεί το Ι. Λείψανο στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου και στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου Σφενδυλίου.  Ο πατήρ Αρσένιος πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι για να μας το  παραδώσει ο ίδιος, κομίζοντας την ευλογία του Αγίου στην περιοχή μας. 

Θερμότατες Ευχαριστίες, οφείλουμε στην συντοπίτισσά μας καθηγήτρια Πανεπιστημίου την κ. Χρύσα Δαμιανάκη που αγαπά ιδιαίτερα τον Άγιο Θεόδωρο και το Σφενδύλι. Η κ. Δαμιανάκη συντόνισε εμπνευσμένα ολόκληρη την προσπάθεια, τα πάντα πέρασαν από τα άξια χέρια και την πένα της. Ευχαριστίες οφείλουμε  και τον σύζυγό της Άγγελο και σε όλους όσοι εργάσθηκαν και συνέβαλαν  στην αίσια έκβαση. Ευχαριστούμε, επίσης, τον Δήμο Χερσονήσου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ποταμιών, τους Ιερείς της περιοχής μας για την παρουσία τους  και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Ευχαριστούμε, ιδιαιτέρως, Εσάς Σεβασμιώτατε, που αποδεχθήκατε την ολοθύμως ο αίτημά μας  και με επιστολή Σας ζητήσατε τον Αρχιεπίσκοπο  Μπρίντισι – Οστούνης Απουλίας μέρος του Λειψάνου του Αγίου. Την Ευχή σας”.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Μπρίντισι- Οστούνης Απουλίας, τον πατέρα Αρσένιο, την κ. Χρύσα Δαμιανάκη, τον Γενικό Αρχιερατικό μας Επίτροπο και όλους όσοι συνέβαλαν αόκνως, ώστε το Ι. Λείψανο να κομισθεί απο την Ιταλία στην Κρήτη και στο Σφενδύλι, προς αγιασμό των ευλαβών χριστιανών.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....