1.000 τα θύματα σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας

Δραματικές είναι οι ώρες σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας, με σχεδόν 1.000 θύματα έως τώρα -600 Ισραηλινούς και 370 Παλαιστίνιους- και χιλιάδες τραυματίες, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα.

Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή. Την Κυριακή ενεπλάκη και η Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας πυραύλους σε αμφισβητούμενη περιοχή στα Υψίπεδα του Γκολάν από το έδαφος του Λιβάνου, ενώ στην επίθεση απάντησε το Ισραήλ πλήττοντας με drones και πυρά θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ενεργοποιήθηκε το άρθρο 40 του ισραηλινού συντάγματος που επιτρέπει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των ομήρων – που υπολογίζονται σε 100 και στους οποίους συγκαταλέγονται και υπήκοοι άλλων χωρών-  και την εξουδετέρωση των μαχητών της Χαμάς που βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μίλησε νωρίτερα για συγκρούσεις σε τουλάχιστον οκτώ περιοχές του Ισραήλ.

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στο Ισραήλ αυτές τις δύσκολες ώρες και ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Εν τω μεταξύ, σε συνεχή επαφή με Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή βρίσκεται το ΥΠΕΞ μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ και του γενικού προξενείου στα Ιεροσόλυμα.

Ήδη, έχει καταγραφεί συνολικός αριθμός 149 Ελλήνων επισκεπτών και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες για την ασφαλή μετακίνησή τους στο αεροδρόμιο και τον επαναπατρισμό τους. Η πρώτες αφίξεις αναμένονταν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....