Σε κλίμα συγκίνησης και με την Σερβία να εκπροσωπείται σε υψηλό επίπεδο από τον υπουργό Εργασίας Νικόλα Σελάκοβιτς και τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραν Ντόντικ καθώς και πολλούς Σέρβους, έγινε σήμερα η κηδεία του φύλακα του σερβικού τομέα των Συμμαχικών κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Στάθης Κωνσνταντινίδης.
Ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς πέθανε την περασμένη Κυριακή 3 Ιουλίου σε ηλικία 96 ετών και σήμερα τάφηκε εκεί που είχε ταφεί και ο παππούς του που ήταν στρατιώτης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην εξόδιο ακολουθία προεξήρχε ο σεβασμιώτος Μητροπολίτης Νεαπόλεως- Σταυροπόλεως Βαρνάβας συμπαραστατούμενος από δύο Σέρβους ιερείς, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της σερβικής μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.
Άγημα της προεδρικής φρουράς της Σερβίας απέδωσε τιμές στον νεκρό, ενώ στεφάνια έστειλαν ο πρόεδρος της Σερβίας και πολλοί ακόμη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Στις ομιλίες τους οι Σέρβοι αξιωματούχοι που έριξαν στον τάφο του Μιχαήλοβιτς λίγο χώμα από τη Σερβία, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος χαρακτηρίζοντάς τον σύμβολο για την ελληνοσερβική φιλία.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών που έδωσε το παρών στην κηδεία του Γιώργου Μιχαήλοβιτς, συλλυπήθηκε τη σύζυγο και όλα τα μέλη της οικογένειάς του ενημερώνοντάς τους παράλληλα ότι η εναρκτήρια εκδήλωση της Βαλκανικής Πλατείας θα είναι φέτος αφιερωμένη στη μνήμη του «φύλακα της ελληνοσερβικής φιλίας».
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είχε προλάβει να τιμήσει τον Μιχαήλοβιτς εν ζωή, σε μία συγκινητική τελετή που έγινε το 2016. Τότε ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς συγκλόνισε όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους με έναν ύμνο στην ελληνοσερβική φιλία: «Οι Σέρβοι έχουν μόνον τον Θεό και τους Έλληνες», είπε τότε και καταχειροκροτήθηκε.
Μία ζωή φύλακας
Ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς συνέδεσε τη ζωή του με τα συμμαχικά Κοιμητήρια αφού γεννήθηκε εκεί από πατέρα φύλακα, ενώ φύλακας ήταν και ο παππούς του. Ο ίδιος ανέλαβε υπηρεσία το 1960 και υπηρέτησε αδιαλείπτως ως το 2014. «Εγώ εκεί πέρα γεννήθηκα, στο Ζέιτενλικ. Φύλακας είμαι, ο τρίτος στη σειρά. Ο παππούς μου λεγόταν Σάββας Μιχαήλοβιτς, ο πατέρας μου ήταν επίσης φύλακας και πέθανε το 1960, εγώ λέγομαι Γιώργος, Τζόρτζε στα σερβικά», είχε πει στην εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Το 2014 τον είχε τιμήσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο τότε Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αποδίδοντάς του το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας. Το 2021 το ΥΠΕΞ της Σερβίας του απένειμε το βραβείο «Μητέρα Σερβία».
Τίμησε τη μνήμη των πολεμιστών
Χαρακτηρίστηκε «φύλακας της μνήμης» και συνόδευσε με τη χαρακτηριστική μορφή του τις αναμνήσεις όλων των επισκεπτών του Ζέιτενλικ για περισσότερο από μισό αιώνα. Υποδέχθηκε προέδρους, πρωθυπουργούς πατριάρχες αλλά κυρίως απογόνους παλιών πολεμιστών που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών αλλά και τους τελευταίους πολεμιστές που επιβίωσαν των μαχών. Στην είσοδο του μαυσωλείου είχε πάντα αφημένα ένα πακέτο άφιλτρα σέρβικα τσιγάρα όπως εκείνα που κάπνιζαν οι στρατιώτες στα μέτωπα και λίγη σερβική σλιβοβίτσα, κέρασμα στη μνήμη των πεσόντων.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Κυριακής. «Η δια βίου επιθυμία του ήταν να πάρει σερβικό διαβατήριο και η επιθυμία αυτή εκπληρώθηκε», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο υπουργός.