“Χαλάρωση” μέτρων με το τέλος της πανδημίας να κοντεύει- ΌΧΙ της Σουηδίας στον εμβολιασμό παιδιών

Από την Δευτέρα τα μέτρα …χαλαρώνουν . Βέβαια παρατηρείται μια  γενική “χαλάρωση” από όλυς μιας η κούραση είναι αρκετά μεγάλη πλέον τόσο καιρό.

Συγκεκριμένα, στη διασκέδαση και στην εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο,  όμως παραμένει η «καθήμενη διασκέδαση», όπως παραμένει και το όριο χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει το 10% θα συνεχίσει να ισχύει για τους θεατές στους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, ωστόσο το μέτρο θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα. 

 

Όλο και πιο κοντά στην επιβεβαίωση πως η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι το «τέλος» της πανδημίας, πλησιάζουν οι επιστήμονες. Και ενώ το νέο στέλεχος του κορονοϊού τείνει να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες του πλανήτη, όπως και στη χώρα μας, όπου 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από την πιο ήπια νόσο που προκαλεί η Όμικρον.

Η επεκτατική δύναμη του νέου στελέχους, το οποίο μολύνει τους ανθρώπους με δραματική ταχύτητα, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επεκτείνει την ανοσία σε τέτοιο βαθμό που αναπόφευκτα θα φέρει την ενδημικότητα.

Την ιδέα πως ο κορονοϊός αναμένεται σύντομα να γίνει ενδημικός ως μια ήπια ασθένεια, την οποία οι άνθρωποι θα μάθουν να διαχειρίζονται όπως τη γρίπη, διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες δειλά – δειλά ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες.

Κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «η Όμικρον μας δημιουργεί εύλογες ελπίδες για σταθεροποίηση και ομαλοποίηση», ενώ και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι κατέληξε πως τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά.

 

Η Σουηδία αποφάσισε να μην συστήσει τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων.

 

«Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά, δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος για τον εμβολιασμό τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υγείας, Μπρέτα Μπγιόρκχολμ.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα της έρευνας ή αν μια νέα παραλλαγή αλλάξει την πανδημία. Τα παιδιά σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν ήδη να εμβολιαστούν.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....