Το μοναδικό μουσείο σταφίδας στην Ελλάδα λειτουργεί στο Αίγιο

Ενα μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο σταφίδας λειτουργεί στο Αίγιο, στο σταφιδεργοστάσιο Κουνινιώτη, στο οποίο -μέσα από τα εκθέματα-, πέρα από την ιστορία του τόπου καταγράφεται και η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας . Η εκπομπή μας το επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

 

 

Το ξεχωριστό αυτό μουσείο αφηγείται την τοπική ιστορία του εμπορίου της σταφίδας, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο πρωτότυπο μουσείο, που δημιουργήθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της επιχείρησης Τάκη Κουνινιώτη, υπάρχουν διαφόρων ειδών εκθέματα, κατανεμημένα ανά ενότητες.

 

 

Ο αρχικός ιδρυτής της, ήταν ο Γεώργιος Κουνινιώτης, που το 1876 διεύρυνε τη μικρή επιχείρηση του πατέρα του με το εμπόριο της κορινθιακής σταφίδας.

Ενδιαφέρουσα -και ταυτόχρονα ενδεικτική νοοτροπιών που κυριαρχούν ακόμα στην Ελλάδα- είναι η ιστορία του εν λόγω μουσείου, το οποίο ο Τάκης Κουνινιώτης δώρισε στον Δήμο Αιγιαλείας με μόνη προϋπόθεση το ίδρυμα να φέρει το όνομά του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, όπως διαβάζουμε, αποδέχθηκε το 2012 τη δωρεά για μουσείο, τα εκθέματα του οποίου φιλοξενούνταν στο παλιό εργοστάσιο της επιχείρησης. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις έμειναν χωρίς φύλαξη με συνέπεια να γίνει διάρρηξη στον πιο πάνω χώρο και να κλαπούν -μεταξύ άλλων- νομίσματα, βιβλία, πίνακες, αντίγραφα.

Οσα απόμειναν, μεταφέρθηκαν στο νέο εργοστάσιο της επιχείρησης, όπου πλέον λειτουργεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό μουσείο σταφίδας.

 

Ο επισκέπτης, μπορεί εύκολα να κατανοήσει τη σημασία και την ιστορικότητα του προϊόντος της σταφίδας για την περιοχή, καθώς οι μεγαλύτεροι θα αναπολήσουν μνήμες και θύμισες του παρελθόντος, ενώ οι νεώτεροι και οι μαθητές, θα αισθανθούν πόσο σημαντικό ρόλο στην οικονομική πρόοδο μιας περιοχής, αλλά και στην ανάπτυξη, την προσφορά εργασίας και την συνέχειά της, μπορεί « να παίξει» ένα και μόνο προϊόν, όπως είναι η σταφίδα, και ειδικά η μαύρη Κορινθιακή, που η καλύτερη ποιοτικά, ευδοκιμεί μόνο στα χώματα της Αιγιάλειας.

 

 

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο το  Αίγιο με τη σταφίδα. Για αιώνες η οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης ακολουθούσε τους ρυθμούς του εμπορίου της σταφίδας. Οι μεγάλοι σταφιδέμποροι της εποχής δημιούργησαν την ταυτότητα που έχει το Αίγιο σήμερα.

 

 

 

 

 

Τα θεματικά μουσεία αποτελούν κατάκτηση της επιστήμης της εθνολογίας και μουσειολογίας και συνιστούν τεκμήρια των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Με την προβολή δε συγκεκριμένων παραγωγικών διαδικασιών, στην οποία στοχεύουν, μαρτυρούν κοινωνικές νοοτροπίες και αναδεικνύουν μορφώματα της παραγωγής διαδικασίας.

Η ιστορία της σταφίδας συνδέεται άμεσα με την βιομηχανική ιστορία του τόπου και όπως είναι φυσικό ένας τέτοιος μουσειακός χώρος είναι χώρος παραγωγής παιδείας και πολιτισμού κι έτσι έχει γίνει αποδεκτός μέχρι σήμερα από όσους τον έχουν επισκεφθεί και ξεναγηθεί στις πλήρεις εκθεμάτων αίθουσές του.

 

Σημειώνεται ότι η διάσωση του αρχειακού υλικού της επιχείρησης είναι κάτι πρωτόγνωρο, διότι παρέχει πλήρη εικόνα της επιχειρηματικής διαδρομής της οικογένειας Κουνινιώτη, χωρίς κενά ή ασυνέχειες και αποτελεί μοναδική περίπτωση λόγω του ότι έχουν διασωθεί ελάχιστα αρχεία σταφιδεμπόρων και μάλιστα αυτά που έχουν διασωθεί παρουσιάζουν κενά.

 

Από το μουσείο αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γραφεία και γενικά τα έπιπλα που χρησιμοποιούσαν οι ιδρυτές του Ομίλου, τα οποία εκτίθενται σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Πάνω στα γραφεία υπάρχουν τα μελανοδοχεία τους και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσαν, όπως και διάφορα προσωπικά τους είδη και στους τοίχους είναι ανηρτημένες παλιές φωτογραφίες και πορτρέτα τους.

Η ξενάγηση αυτή  μας κάνει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ένα και μονο προιον σε έναν τόπο . Επίσης πώς εμπνευσμένοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ατμομηχανή ανάπτυξης . Αρκεί φυσικά να έχουν την απαραίτητη στήριξη και τα κίνητρα .

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....