Το Μοναστηράκι και η ιστορία του

Το Μοναστηράκι είναι μια περιοχή με σαφή όρια και κέντρο. Η πλατεία εγκαινιάστηκε πέρυσι με αρχιτέκτονες τους: Νίκο Καζέρο, Ζίνα Κωτσοπούλου, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Βάσω Μανιδάκη, Χριστίνα Παρακεντέ. Η περιοχή οριοθετείται από το Θησείο στο σημείο που ξεκινάει ο μεγάλος περίπατος της Αποστόλου Παύλου και την οδό Μητροπόλεως, με νέο σύνορο το νεόδμητο κτίριο με τις φωτογραφίες συγγραφέων και μουσικών, τη Fnac. Η μικρή αυτή γεωγραφική έκταση περιλαμβάνει τρεις βασικούς δρόμους, χαρακτηριστικούς για τις δραστηριότητες της περιοχής. Η Πανδρόσου, η αγαπημένη των τουριστών για μια καλή πρώτη εντύπωση της περιοχής, ήταν κεντρική οδός του παζαριού επί Τουρκοκρατίας και ο πρώτος δρόμος της πόλης που παρουσίασε κάποια εμπορική κίνηση. Εδώ πουλούσαν τους «αμπάδες», χοντρά υφάσματα μικρής αξίας, και από αυτούς προήλθε η ονομασία «Αμπατζήδικα» που ήταν σε χρήση έως τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Άλλη ονομασία ήταν τα «Τσαρουχάδικα», από τα τσαρούχια που κατασκεύαζαν και πουλούσαν. Σήμερα βρίσκεις όλα τα προϊόντα που μας κάνουν αγαπητούς στο εξωτερικό: χάντρες, ασημένια κοσμήματα, μέλι, ούζο, σανδάλια και λινά ρούχα.

Η Αδριανού, πεζοδρομημένη από το 2004, διασχίζει την Πλάκα και καταλήγει στο Μοναστηράκι, και είναι ο δρόμος των καφενείων, των εστιατορίων, των μεζεδοπωλείων. Πολυσύχναστος ειδικά τα Σαββατοκύριακα, διαθέτει ήλιο και θέα.

Το όνομα της πλατείας Αβησσυνίας προήλθε από τους ελάχιστους Αβησσυνούς, δηλαδή τους κατοίκους της Αιθιοπίας που κάποτε κατοικούσαν εδώ. Άλλη ονομασία είναι τα «Παλιατζίδικα» ή «Γιουσουρούμ». Ό,τι έπιπλο χρειαστείς θα το βρεις εδώ.  Η περιοχή είναι προορισμός για αυτούς που ψάχνουν, πουλούν και αγοράζουν. Στη συνείδηση του Αθηναίου, μια βόλτα στο Μοναστηράκι ισοδυναμεί με το Flea Market, το Δημοπρατήριο, όπως αναγράφεται επισήμως στην εκκίνηση της οδού Ηφαίστου. Ο  Ήφαιστος, προστάτης των μεταλλουργών και των αγγειοπλαστών, έχει ακόμα «ίχνη» στην περιοχή. Οι Αμερικανικές Αγορές –πολλές έχουν αντικατασταθεί από μαγαζιά η όψη των οποίων καθόλου δεν παραπέμπει σε παζάρι– πουλούν πλέον κυρίως παπούτσια (αμερικάνικα πάντα). Κάποιες έχουν μετακομίσει στην οδό Αθηνάς. Υπάρχει ακόμα η στοά με τα βινύλια (Στοά Κατσούρη) και τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Ο «Νασιώτης» πουλάει και αγοράζει μεταχειρισμένα βιβλία και περιοδικά από το 1952. Εδώ βρίσκεις τεύχη του περιοδικού «Ταχυδρόμος» από το 1985 (130 δρχ.), «Μπλεκ» και «Κατερίνα», βιβλία αρχαίας ελληνικής γραμματείας που χωρούν σε τσέπη, παλιές αφίσες του ΕΟΤ. Ο κόσμος, όπως μου είπε κάποιος πελάτης που συνάντησα εκεί, έρχεται για τη μαγεία του παλιού, του φθαρμένου και της γνώσης. Αυτό συνοψίζει τις επισκέψεις σε όλα τα παλαιοπωλεία της περιοχής.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/life/urban-culture/athens/4815_afieromamonastiraki-perasma-kai-ohi-geitonia»

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....