Ουκρανία: Όλα ανοιχτά

Μέχρι που θα φτάσει η Ρωσία στην Ουκρανία; Θα υπάρξει και συνέχεια μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ; Θα μείνουν ως έχουν τα σύνορα ή η Μόσχα θα θελήσει να πάρει κάτι περισσότερο από την «αρχαία γη», όπως αποκάλεσε ο Πούτιν την Ουκρανία.

Με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πιο τεταμένη από ποτέ και τις αναφορές πως ήδη στρατεύματα της Ρωσίας αναπτύσσονται στην περιοχή, με τη Δύση να βράζει για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, η Μόσχα δεν δείχνει διατεθειμένη να… βάλει φρένο.

Μια αναφορά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο Ria, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανία, έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Μια απ’ αυτές ότι ίσως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ να είναι μόνο η αρχή. Ίσως οι βλέψεις να φτάνουν έως τη Μαριούπολη ή αλλού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία που έχει κάνει όλο τον κόσμο να κινείται… γύρω της, δεν έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών, ήταν η αναφορά από το ρωσικό ΥΠΕΞ που μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Δηλαδή, τα σύνορα που έχουν οι δυο περιοχές ίσως δεν είναι τα οριστικά. Ίσως η Ρωσία θελήσει να προχωρήσει κι άλλο. Και όλα αυτά ενώ Βρετανός υπουργός δηλώνει ότι η εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει!

 

Από την πρώτη στιγμή που αναγνώρισε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να αναπτυχθούν στρατεύματα στην περιοχή, τα οποία «βάφτισε»… «ειρηνευτικές δυνάμεις». Κι όλα αυτά εδώ πληθαίνουν οι αναφορές για νεκρούς στην ανατολική Ουκρανία.

Θα γίνει η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ;

Ιδού η απορία και απάντηση δεν υπάρχει. Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, αλλά κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι θα γίνει, ειδικά μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις.

Η Ρωσία, πάντως, δια της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι «έτοιμη» για διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη στη Γενεύη ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

Αναπτύσσονται ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Μόλις μερικές ώρες μετά το διάγγελμα για την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να αναπτυχθούν σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, τις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, αψηφώντας τη Δύση και κλιμακώνοντας την κρίση.

Με δύο εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε έπειτα από τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και έδωσε διαταγή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές για να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Δεν διευκρινίζεται ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.

 

Σε μακροσκελή ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πούτιν αρκετές στιγμές φαινόταν να έχει καταληφθεί από οργή, απαίτησε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως «τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του εναντίον των αυτονομιστών προειδοποιώντας το πως θα έχει την αποκλειστική «ευθύνη για τη συνέχιση της αιματοχυσίας».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάπου 150.000 στρατιωτικούς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Δύση, προκαλώντας ανησυχίες για εισβολή μεγάλης κλίμακας.

Δύο συμφωνίες συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης που υπέγραψαν η Μόσχα και οι αυτονομιστές, διάρκειας έξι ετών, αναμένεται να επικυρωθούν από το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα (22.02.2022). Προβλέπουν την ανάπτυξη «των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», για να εγγυηθούν «διαρκή ασφάλεια».

«Ούτε σπιθαμή»

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις τελευταίες ρωσικές ενέργειες «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του κράτους μας», διαμηνύοντας πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας, ήταν η αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ακόμη πως αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη.

«Έχω πάθει σοκ, έχω πολλούς συγγενείς στην ανατολική Ουκρανία, είμαι από το Ντόνετσκ αλλά ζω στο Κίεβο εδώ και οκτώ χρόνια, κι αυτές οι ειδήσεις είναι οι πιο τρομακτικές των τελευταίων οκτώ ετών», είπε ο Αρτέμ Ιβασένκο, κάτοικος Κιέβου.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με γαλλογερμανική μεσολάβηση που, παρά τις συχνές παραβιάσεις της, επέτρεψε να σταματήσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες στα μέτωπα όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποφασίσει ακόμη και να αποπειραθεί να καταλάβει με ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του Ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον Ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».

Μαθήματα ιστορίας

Με τόνο καθηγητή, ο Ρώσος πρόεδρος παρέδωσε μάθημα – αναθεωρημένης – ιστορίας από το Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας την Ουκρανία σαν τεχνητή χώρα, αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από το να περάσει στη δράση. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να επιτύχει αποκλιμάκωση και να πείσει να οργανωθεί σύνοδος κορυφής των Μπάιντεν και Πούτιν. Το Κρεμλίνο έβαλε όμως τέλος χθες το πρωί στις ελπίδες του.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκαναν λόγο για χιλιάδες παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61.000 άμαχοι «εκκενώθηκαν» από τις περιοχές των αυτονομιστών, μεταφέρθηκαν στο δικό της έδαφος.

Τα διπλωματικά περιθώρια στενεύουν

Ο Πούτιν κατηγορεί για την κρίση τις δυτικές χώρες, τούς προσάπτει ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία» και εγείρουν «σοβαρή απειλή, πολύ μεγάλη για εμάς».

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου, στις οποίες είδε το πρόσχημα για την «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία, όπως το έθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό», είπε η Τόμας-Γκρίνφιλντ. Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας «θα είναι τρομερές, σε όλη την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής, ο Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά τα δυτικά κράτη «να το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Στις διεθνείς αγορές, οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε υψηλό επταετίας, νομίσματα όπως το γεν, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κάνουν ράλι, το ρούβλι πέφτει-  έφθασε ακόμη και σε ισοτιμία 80:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

Πηγη newsit.gr

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....