Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεταμένη για 6η μέρα η κατάσταση στο Κίεβο

Για 6η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να αυξάνουν την πίεσή τους στο Κίεβο. Ένα στρατιωτικό κονβόι μήκους 64χλμ. καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες να κατευθύνεται προς την ουκρανική πρωτεύουσα ενώ παράλληλα οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ρωσικά στρατεύματα οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης, οι μονάδες που μετακινούνται θα εκτελέσουν ασκήσεις ιδίως για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Τη νύχτα ο στρατός της Ρωσίας ανατίναξε υποσταθμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουρκανία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Αναλυτές αναφέρουν πως η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο. Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του Πενταγώνου νωρίτερα.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ολλανδία, Βσέβολοντ Τσέντσοφ, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, υποστήριξε πως άρχισε η διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Χθες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να επισπευθεί η ένταξη της Ουκρανίας στον οργανισμό και υπέγραψε την αίτηση, ενώ προχώρησε και σε νέο δραματικό διάγγελμα. Η αίτηση τώρα μεταφέρθηκε στον Βσέβολοντ Τσέντσοφ που με τη σειρά του την παρέδωσε στον Γάλλο μόνιμο εκπρόσωπο στην ΕΕ, Φιλίπ Λεγκλίζ-Κόστα. Να σημειώσουμε πως η Γαλλία εξασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρεία της ΕΕ. «Η αίτηση καταχωρήθηκε. Η διαδικασία άρχισε», σημείωσε ο Τσέντσοφ και στη συνέχεια έγραψε: «Η Ουκρανία είναι Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι Ουκρανία».

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι σε κάθε διάγγελμά του καλεί για εξωτερική βοήθεια ώστε η η Ουκρανία να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ρωσικές δυνάμεις. Το ίδιο έκανε και το βράδυ της Δευτέρας (28/2).

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook.

 

Καθαρές θέσεις για την στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδιώξει να λάβει από τα κόμματα ο Πρωθυπουργός, στη σημερινή ενημέρωση στη Βουλή σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα, η οποία διεξάγεται με πρωτοβουλία του.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της τόσο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία, όσο και για τη στήριξη του ουκρανικού λαού. Θέση που διατύπωσε άλλωστε τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στην Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

“Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας τον τόνο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη” είναι η θέση της κυβέρνησης, την οποία αναμένεται να υπερτονίσει Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “μόνο έτσι διασφαλίζονται τα εθνικά μας δίκαια και η ειρήνη”.

Σε αυτή τη βάση θα τοποθετήσει και την απόφαση της κυβέρνησης να συνταχθεί με τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., αλλά και χωρών εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, και να παράσχει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....