Συνεχίζεται ο πόλεμος – Ο Θεός να βάλει το χέρι του

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά υπήρξε μια χαραμάδα αισ ιοδοξίας για τον ανθρωπιστικό τομέα.

 

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέρριψε την ευθύνη στον ρωσικό στρατό για την αποτυχία των προσπαθειών απομάκρυνσης των αμάχων μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων, που οργανώθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις του Κιέβου και της Μόσχας.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Οι όροι της Μόσχας για να σταματήσει ο πόλεμος

Η Ρωσική πλευρά, όπως δήλωσε και στο Reuters o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είναι αμετακίνητη ως προς τις απαιτήσεις της. Συγκεκριμένα, η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ» ως ανεξάρτητα εδάφη.

Οι δηλώσεις των διαπραγματευτών

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ  δήλωσε ότι Ρωσία και Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για κατάπαυση του πυρός και πρόσθεσε ότι στις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε «μικρή πρόοδος» όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή για την απομάκρυνση των αμάχων. Δεν υπήρξε, όμως, κάποια συμφωνία που να βελτιώνει σημαντικά την ευρύτερη κατάσταση.

 

Για 13η ημέρα μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Η Μόσχα ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας  κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

 

Μάχες στο πεδίο και στη… διπλωματία καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα. Όλη η αγωνία εντοπίζεται στο αν θα διαφυλαχθούν, αυτή τη φορά, οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους αμάχους και τι θα γίνει σε Κίεβο και Οδησσό, τις δυο πόλεις όπου η Μόσχα επικεντρώνει τις προσπάθειες κατάληψης.

 

 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

 

 

Οι ρωσικές αρχές κατήρτισαν έναν κατάλογο «εχθρικών» χωρών προς τη Ρωσία, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια, ένα νόμισμα του οποίου η αξία έχει χάσει 45% από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η ρωσική κυβέρνηση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Αυτή η λίστα χωρών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, το Μονακό, τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Η λίστα ετοιμάστηκε μετά από προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή, που καθιέρωσε με αόριστους όρους μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές».

Για να γίνει αυτό, ένας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια τον μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος. Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θέλει απευθείας συνομιλίες των Προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε απόψε ότι το Κίεβο θέλει τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή ξέρει ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που «κινεί τα νήματα» στη Μόσχα.

«Θέλαμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ποιος παίρνει τις τελικές αποφάσεις, ιδίως τώρα» ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση.

«Ο Πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε. «Εάν ο Πούτιν δεν φοβάται επίσης, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν κάτω και να συζητήσουν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....