Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία- Έρχεται συμφωνία ;

Με βομβαρδισμούς στο Κίεβο ξεκίνησε η 14η μέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ελάχιστες μόλις ώρες πριν τη νέα κατάπαυση πυρός.

Η νέα άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχουν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιορίζει πλέον σημαντικά την αμυντική ικανότητα της χώρας, η οποία βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής επέλασης, έστω κι αν αυτή γίνεται προκαλώντας τεράστιες απώλειες για τη Μόσχα και τον Πούτιν, σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά, οικονομικά και άλλα.

Ολα αυτά, μόλις λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η νέα κατάπαυση πυρός, που ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί, ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας).

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί τα δυσμενή δεδομένα και απευθύνει πρόταση στη Μόσχα για συμβιβασμό, ενώ οι διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την εξεύρεση μία διπλωματικής λύσης.

ΈΦΥΓΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΜΑΧΟΙ

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας. «Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

 

 

Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρίας Maxar δείχνουν τεθωρακισμένα της Ρωσίας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο!

Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές για νέες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

 

 

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (8/3) την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο νέο του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή την κίνηση πιο ουσιαστική στα μέτρα που θα επηρεάσουν την ρωσική οικονομία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο Μπάιντεν σημείωσε πως το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα πλήξει και την πολεμική μηχανή του Πούτιν, κάτι για το οποίο -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ενωμένοι όλοι οι Αμερικανοί.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά εκείνος δεν θα χρηματοδοτεί την ρωσική πολεμική μηχανή.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχει βοήθεια 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά και εξοπλισμοί.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....