Οι Τούρκοι αγοράζουν τρόφιμα με δελτίο και ο Ερντογάν “πέρα βρέχει”

Δεν έχει σταματημό η πτώση της τουρκικής οικονομίας. Ο λαός περνά δύσκολα και προμηθεύεται τα τρόφιμα με δελτίο. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριφέρεται σαν να “μη συμβαίνει τίποτα”.

 

Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει αρχίσει να συνθέτει μια δραματική κατάσταση στη γείτονα, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση. Πλέον 1 δολάριο αξίζει όσο 12 λίρες, ενώ 1 ευρώ αξίζει 13,55 λίρες. Εκτιμάται δε ότι το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει  68% αξία έναντι του δολαρίου και του ευρώ από την αρχή του έτους, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι 19%, ενώ ο πραγματικός – σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ – εκτιμάται από 45% έως και 50%.

Οι συνέπειες πάντως αυτής της οικονομικής δυσχέρειας, όχι μόνο έχει τρομοκρατήσει τους πολίτες που πλέον αγοράζουν ζάχαρη και καφέ με… δελτίο, αλλά εκτιμάται ότι θα έχουν και συνέχεια. Αναμένεται μεγάλη αύξηση στο ψωμί, καθώς το αλεύρι έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ η βενζίνη σημείωσε την Τετάρτη αύξηση 15% με τον κόσμο να δημιουργεί ουρές στα πρατήρια καυσίμων.

Ο «Νέρωνας» Ερντογάν

Η δυσαρέσκεια που επικρατεί στους πολίτες για την τεράστια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και της συνέπειες της, αποτυπώνεται πάντως και σε μερίδα του τουρκικού Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας BirGun που έχει στο πρωτοσέλιδό της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον παρουσιάζει ως «Τούρκο Νέρωνα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για προσωπικές εμμονές και οικονομικές θεωρίες του Τούρκου προέδρου που καταστρέφουν την οικονομία της χώρας. Μάλιστα, το πρωτοσέλιδο της BirGun συζητήθηκε στα social media, όταν μάλιστα τα κυβερνητικά φύλλα δεν λένε τίποτα για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Επικαλείται… το Κοράνι ο Τούρκος πρόεδρος

Από την πλευρά τους, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει οικονομική θεωρία που να αναφέρει ότι ενώ ο πληθωρισμός αυξάνεται μειώνεις τα επιτόκια. Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι υπάρχει αυτή η θεωρία, και θα τα καταφέρει κόντρα σε όλους. Μάλιστα, επικαλείται σούρα από το Κοράνι ξεκαθαρίζοντας στην ΚΟ του κόμματός του ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, απαγορεύεται ο τόκος. «Να πας τότε τα επιτόκια στο 0%» του απαντούν από την αντιπολίτευση.

 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....