Άλλη μια πρόταση μομφής στο ελληνικό κοινοβούλιο

Ξεκινά σήμερα στις 18:00 το απόγευμα η τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τριήμερη μάχη στη Βουλή, ως είθισται, θα είναι εφ’ όλης της ύλης, με την κυβέρνηση να θέτει προς σύγκριση και αξιολόγηση τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι για να περάσει η πρόταση δυσπιστίας απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 157 βουλευτές, ακόμη και αν την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα στηρίξουν όλα τα κόμματα – όπως προτίθενται – αλλά και οι 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής.

 

ΠΑΝΤΩΣ ΕΧΟΥΜΕ …ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

 

 

Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.

Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή την φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα των Σκοπίων .

Το 1996, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολούθησαν οι προτάσεις μορφής του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη, του 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και του 2005, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη που αναφέραμε παραπάνω.

Το 2007, κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το 2014, το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε Πρόεδρο της Βουλής.

Το 2018 συζητήθηκε πρότασης μομφής, όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2020 συζητήθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπ. Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....