Χατζηδάκης για εκκρεμείς συντάξεις: Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουν διευθετηθεί

Στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (15/11) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2022, ενώ στη «μάχη» έκδοσης των συντάξεων αναμένεται να μπουν και λογιστές και δικηγόροι.

«Πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε, θεωρητικά και πρακτικά στην διάθεσή μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που πράγματι είναι ντροπή, το 2021 να υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. «Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2022 να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα και να μην το ξανασυζητήσουμε», πρόσθεσε.

Επιστρατεύονται λογιστές και δικηγόροι

«Απευθυνθήκαμε στους δικηγορικούς συλλόγους και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, υπήρξε θετική αντίδραση και υπήρξε μια καταρχήν έκφραση ενδιαφέροντος από 3600 δικηγόρους και λογιστές. Ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων από αυτούς, έγιναν εξετάσεις με έναν βαθμό δυσκολίας, γιατί ενδιέφερε τον ΕΦΚΑ να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις, πέρασαν τις εξετάσεις οι 170, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο επόμενος γύρος εξετάσεων θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου, σημείωσε ο Υπουργός και θα μπορούν να συμμετέχουν δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι απέτυχαν στον πρώτο γύρο.

Οποιοσδήποτε από τους συνταξιούχους θέλει να πάρει την σύνταξή του μια ώρα αρχύτερα, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μπορεί να απευθύνεται στην σελίδα του ΕΦΚΑ να βλέπει ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές και να απευθύνεται σε κάποιον από αυτούς. Υπάρχει ένα τιμολόγιο που έχει καθοριστεί από τον ΕΦΚΑ για κάθε συγκεκριμένη πράξη που απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης και στο τέλος πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η έκδοση της σύνταξης, όχι από τον ασφαλισμένο. Επιπλέον, σε πρώτη φάση, θα παίρνουν καινούριες συντάξεις, καθώς οι παλαιότερες έχουν ήδη ανατεθεί σε εισηγητές.

Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα ασχολούνται με το θέμα, θα καταλήγουν, θα υποβάλουν ένα σχέδιο έκδοσης, απόφασης της σύνταξης και αν δεν υπάρχει αντίδραση από τον ΕΦΚΑ μέσα σε έναν μήνα, αμέσως το σχέδιο απόφασης του δικηγόρου ή λογιστή θα θεωρείται επίσημη πράξη της διοίκησης και θα αναρτάται στο gov.gr.

 

Τα στοιχεία για τις συντάξεις

«Όταν ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2019 είχαμε 190.000 συντάξεις, τον περσινό χειμώνα είχαμε 155.000 συντάξεις και τώρα είναι γύρω στις 120.000. Από τις εκκρεμείς αυτές οι συντάξεις, οι 90.000 είναι σε υπερημερία, ενώ οι 30.000 είναι συντάξεις έχουν ένα τρίμηνο από τότε που έχει υποβληθεί η αίτηση, που δεν θεωρείται καθυστέρηση διεθνώς. Από τις 90.000, οι 50.000 παίρνουν προσωρινή σύνταξη ή την προκαταβολή που δώσαμε πέρσι την άνοιξη και μέσα στις υπόλοιπες 40.000 κάποιοι από αυτούς χρωστούν πάνω από το ποσό που ορίζει η νομοθεσία και αυτοί θα έχουν θέμα με την σύνταξή τους ούτως ή άλλως».

Πάνω από 2% η επόμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022, υπογράμμισε ότι «σαφώς θα είναι ανώτερη του 2%», στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, με βάση και της δυνατότητες της οικονομίας.

«Δόθηκε η αύξηση του 2% έχοντας εισηγήσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, της Τράπεζας της Ελλάδος του ΚΕΠΕ, για πάγωμα. Εκείνο που βλέπουμε τώρα είναι ότι η οικονομία μπαίνει σε θετικό έδαφος και σημείωσε και ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει καινούρια διαδικασία όπως προβλέπεται και από τον νόμο στο α’ εξάμηνο. Η απόφαση που θα εκδοθεί αφού γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων θα βγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο μετά από εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και θα αντανακλά τις δυνατότητες της οικονομίας της χώρας και την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα για τους εργαζομένους», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....