Δ. Ωραιοκάστρου και «Strong me» έστειλαν μήνυμα κατά της έμφυλης βίας

Ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας έστειλε το βράδυ της Τρίτης, 8 Μαρτίου 2022, ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Συμμετείχε σε δράση που οργάνωσε το κίνημα «Strong me» υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που ένωσε συνολικά 33 Δήμους σε όλη την χώρα ενάντια στην έμφυλη βία.

Το κίνημα «Strong me» για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας οργάνωσε μια διαδραστική καμπάνια κατά των γυναικοκτονιών, με στόχο την νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Χθες το βράδυ, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δόθηκε το σύνθημα και φωταγωγήθηκαν ταυτόχρονα τα συμβολικά μνημεία, που στήθηκαν σε 33 πόλεις σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν. Το σύνθημα της φωταγώγησης έδωσε από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς που δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Φολέγανδρο.

Στο Δήμο Ωραιοκάστρου το μνημείο στήθηκε στο κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο και εστάλη το μήνυμα ότι τα κορίτσια που χάθηκαν δεν ξεχάστηκαν και μας δείχνουν τον δρόμο να «αλλάξουμε» ως κοινωνία.

Στην δράση συμμετείχαν στελέχη της δημοτικής αρχής και εκπρόσωποι συλλόγων του Δήμου Ωραιοκάστρου, που τοποθέτησαν συμβολικά στο μνημείο 19 ζευγάρια παπούτσια, όσες ήταν οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν από το 2021 ως και σήμερα.

Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ανέφερε: «Και ο Δήμος Ωραιοκάστρου στηρίζει τον αγώνα του Strong me για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας της γυναικοκτονίας. Ένα νοσηρό φαινόμενο που συνταράζει μία κοινωνία παύει να είναι απλά προσωπικό και γίνεται συλλογικό. Γίνεται ευθύνη που μας βαραίνει όλους, και προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά πρέπει να δράσουμε συλλογικά. Τα στερεότυπα που τροφοδοτούν τη βία κατά των γυναικών δεν έχουν θέση σε μία σύγχρονη κοινωνία. Οι στρεβλές αντιλήψεις που γίνονται αφορμή για απαράδεκτες συμπεριφορές που θίγουν την αξιοπρέπεια των γυναικών και απειλούν τη ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα πρέπει να εξοβελιστούν».

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πολιτικών Ισότητας των φύλων, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καθώς επίσης για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του «Strong me», Ασπασία Θεοφίλου, καθώς επίσης και από μουσικά κομμάτια που έπαιξε ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ωραιοκάστρου, Αχιλλέας Ρούσσης.

Οι δήμοι που συμμετείχαν στην καμπάνια είναι:

Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Δήμος Αγίου Δημητρίου, Δήμος Αγίου Ευστρατίου, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Δήμος Ανωγείων, Δήμος Αργοστολίου, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Δήμος Βύρωνα, Δήμος Δράμας, Δήμος Ελευσίνας, Δήμος Ζωγράφου, Δήμος Ηλιούπολης, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλλιθέας, Δήμος Κατερίνης, Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Δήμος Κηφισιάς, Δήμος Κοζάνης, Δήμος Λευκάδας, Δήμος Λήμνου, Δήμος Μεταμόρφωσης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Παλαιού Φαλήρου, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Πύργου, Δήμος Σπετσών, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Ωραιοκάστρου, Δήμος Ωρωπού.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....