Δεν έχει ανοίξει για νέες αιτήσεις το myΘέρμανση -Βλέπετε μόνο τις παλιές αιτήσεις

Ακόμη δεν έχει ανοίξει σωστά η πλατφόρμα. Ενεργοποιείται από σήμερα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα από τα συνολικά 168 εκατ. ευρώ που θα δοθούν φέτος, να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Τα ποσά φέτος κυμαίνονται από 100 έως 750 ευρώ, ωστόσο ελάχιστοι θα πιάσουν το πάνω όριο ενώ εκατοντάδες χιλιάδες θα περιοριστούν στο ελάχιστο.

Το ζητούμενο είναι με το άνοιγμα της πλατφόρμας να γίνουν αμέσως οι αιτήσεις ειδικά από τους περυσινούς δικαιούχους προκειμένου να καταβληθούν τα χρήματα έως τις 10 Δεκεμβρίου υπό μορφή προκαταβολής.

Όσοι “πιάσουν” τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα πάρουν κατ’ ελάχιστο 100 ευρώ ανεξάρτητα από το που βρίσκεται το σπίτι τους ή από το πόσα παιδιά έχουν καθώς τα 100 ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που θα δοθεί.

Ωστόσο, το ανώτατο ποσό που για φέτος διαμορφώνεται στα 750 ευρώ, δύσκολα θα το “πιάσουν” πολλά νοικοκυριά ανά την επικράτεια. Η έρευνα που έκανε το TheTOC σε 14465 περιοχές της χώρας δείχνει ότι μια οικογένεια με δύο παιδιά, θα πάρει περισσότερα από 500 ευρώ φέτος μόνο αν το σπίτι της βρίσκεται σε 335 περιοχές. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιοχών -στις οποίες ανήκει και το λεκανοπέδιο, η οικογένεια με δύο παιδιά θα πάρει από 100 έως 250 ευρώ. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε από τις 14465 περιοχές, επίδομα 100-250 ευρώ (πάντοτε για οικογένειες με δύο παιδιά) δίνεται σε 7384 διαφορετικές περιοχές.

Το φετινό επίδομα, είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι με το ποσό αυτό να αφορά κυρίως τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου επικρατούν και οι δυσμένεστερες καιρικές συνθήκες. Άρα, το νέο επίδομα καλύπτει μόνο κατά ένα μέρος το πρόσθετο κόστος που φέρνει η πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές της ενέργειας. Για παράδειγμα, αν μια οικογένεια με δύο παιδιά στο Νυμφαίο ή στο Βελούχι ή στο Άνω Σέλι ή στον Έλατο, ή στον Γράμο, χρειάζεται δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης για να καλύψει τις ανάγκες σε θέρμανση, θα χρειαστεί να πληρώσει τουλάχιστον 600 ευρώ επιπλέον καθώς η τιμή του λίτρου από τα 80-85 λεπτά πέρυσι θα πάει στα 1,1-1,15 ευρώ.

Το επίδομα από την άλλη, σε αυτές τις περιοχές θα κινηθεί φέτος από τα 600 έως τα 680 ευρώ από τα 400-500 ευρώ που ήταν πέρυσι. Άρα, έχουμε αύξηση κόστους κατά 600 ευρώ και αύξηση επιδόματος κατά 160-180 ευρώ.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το φετινό επίδομα θέρμανσης; Για την καταβολή θα γίνει αίτηση στην πλατφόρμα My Θέρμανση από σήμερα. Λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι μεγαλύτερος.

Τα νέα εισοδηματικά όρια είναι τα εξής:

1. Άγαμος: 14000 ευρώ

2. Παντρεμένος 20.000 ευρώ

3. Με ένα παιδί: 23.000 ευρώ

4. Με δύο παιδιά: 26.000 ευρώ

5. Με τρία παιδιά: 29.000 ευρώ.

Ο άγαμος έχει περιουσιακό όριο στα 180.000 ευρώ και ο παντρεμένος στα 300.000 ευρώ. Το επίδομα καλύπτει πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ για καυσόξυλα και πέλετ δίνεται επιδότηση μόνο για συγκεκριμένες περιοχές (χωριά με κάτω από 3500 κατοίκους σε ορεινές περιοχές).

Πώς υπολογίζεται το επίδομα; Σε κάθε ταχυδρομικό κώδικα, αντιστοιχεί ένας συντελεστής το οποίο έχει προσδιορίσει η ΕΜΥ ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες. Αυτός ο συντελεστής θα πολλαπλασιάζεται φέτος με το ποσό των 300 ευρώ (αντί για 220 ευρώ πέρυσι) ενώ θα δίνεται προσαύξηση 20% για κάθε παιδί (από 10% πέρυσι). Ο συντελεστής κυμαίνεται από το 0,12 και φτάνει στο 1,62. Αν όμως από την μαθηματική πράξη προκύψει ποσό χαμηλότερο των 100 ευρώ, ο δικαιούχος παίρνει 100 ευρώ. Αν πάλι η πράξη βγάζει ποσό μεγαλύτερο των 750 ευρώ, μπαίνει κόφτης στα 750 ευρώ.

Η διαδικασία

1. Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία

2. Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

3. Επιλέγω είδος καυσίμου

4. Συμπληρώνω τον Αριθμό παροχής ρεύματος

5. Επιλέγω οικισμό.

6. Συμπληρώνω τα τμ της κατοικίας

7. Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Τι θα γίνει με αυτούς που καταναλώνουν ξύλα;

Στην φετινή απόφαση υπάρχει μια διόρθωση προς το καλύτερο. Δικαιούχοι επιδόματος καθίστανται και όσοι καταναλώνουν ξύλα σε περιοχές μέχρι 3500 κατοίκους αντί για 2500 κατοίκους που ήταν το όριο μέχρι τώρα.

Πέρυσι, οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας στην Ορεστιάδα δεν δικαιούνταν επίδομα θέρμανσης για ξύλα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης γιατί τους “έκοβε” το πληθυσμιακό κριτήριο. Το ίδιο συνέβαινε και με τους κατοίκους στη δημοτική κοινότητα Κρηνίδων στην Καβάλα, η στην δημοτική ενότητα Μελίκης στην Ημαθία.

Ποιο ήταν το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών περιοχών, αλλά και εκατοντάδων άλλων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια; Ο πληθυσμός τους ήταν μεγαλύτερος από 2500 άτομα αλλά μικρότερος από 3.500 άτομα. Έτσι, με τη σημερινή αλλαγή, θα καταστούν δικαιούχοι για πρώτη φορά. Σήμερα, από τις 14464 διαφορετικές περιοχές του καταλόγου με τους ταχυδρομικούς κώδικες βάσει του οποίου υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης, το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος και σε όσους καταναλώνουν ξύλα, ανάβει για 4015 περιοχές. Εκτιμάται ότι με τη διεύρυνση του ορίου από τα 2500 στα 3500 άτομα, οι περιοχές θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1000.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....