Δεύτερη μέρα πολέμου στην Ουκρανία – Ο Ζελένσκι με νέο διάγγελμα ζητά να διαπραγματευτούν τους “όρους παράδοσης”

Πολλά διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, την ώρα που και η ουκρανική πλευρά επιβεβαιώνει το γεγονός. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας σήμερα το πρωί σε νέο διάγγελμα ζητά να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία πλέον τους όρους της παράδοσης. 

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θέλει να αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε, επίσης, την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Ουκρανία επίσης κάνει λόγο για 800 απώλειες ανάμεσα σε Ρώσους στρατιώτες, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για νεκρούς. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Όλα αυτά ενώ νέες εκρήξεις καταγράφονται διαρκώς στο Κίεβο, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δραματική και τη Ρωσία να επελαύνει με στόχο να κατακτήσει, ίσως και μέσα στην ημέρα, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας!

Σειρήνες ακούστηκαν και στην δυτική πόλη Λβιβ.

 

 

ΕΕ: Οι κυρώσεις στοχεύουν στο 70% του Ρωσικού τραπεζικού τομέα

«Βόμβες πέφτουν το 2022 στην καρδιά της Ευρώπης και προκαλούν σειρά νεκρών σε γυναίκες και παιδιά, σε αμάχους. Η ΕΕ είναι ενωμένη, το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «οι κυρώσεις που θα επιβάλλουμε θα το αποδείξουν.

Οι κυρώσεις στηρίζονται σε πέντε πυλώνες:

  • Οικονομικός
  • Ενέργεια
  • Μεταφορές
  • Εξαγωγές
  • Πολιτική βιζας

«Οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις στοχεύουν στο 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς», είπε και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις:

Θα περιλαμβάνουν μέτρα που αυξάνουν το κόστος του δανεισμού της Ρωσίας
Θα υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών που θα πλήξει τον πετρελαϊκό τομέα
Θα περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως είναι οι ημιαγωγοί.
«Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Δραματικό νέο διάγγελμα Ζαλένσκι – «Η Δύση μας άφησε μόνους, να συζητήσουμε τους όρους του Πούτιν»

«Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας. Άφησαν την Ουκρανία μόνη της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους φοβούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς δεν φοβόμαστε» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν;» διερωτήθηκε.

Ο απολογισμός της πρώτης μέρας

Ο απολογισμός της πρώτης ημέρας, σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές είναι δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε όλη τη χώρα. Στο Κίεβο καταστράφηκε νωρίς το πρωί σήμερα συγκρότημα κατοικιών από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε όλη την πόλη.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι Ουκρανοί πολίτες, είτε εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, είτε καταφεύγουν σε ασφαλή σημεία, ακόμα και στο υπόγειο του μετρό για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις. Σε όλες τις πόλεις αργά το βράδυ οι δρόμοι είχαν ερημώσει, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δυτικά.

Η Ρωσία επιτέθηκε από αέρος και εδάφους στην Ουκρανία, από τουλάχιστον τρία μεγάλα σημεία, (βόρεια, ανατολικά και νότια από την Κριμαία) αναβιώνοντας τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας και επαναφέροντας τις μνήμες του πολέμου, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Σημειωτέον ότι ακόμα και σε πολλές ρωσικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις πολεμικές επιχειρήσεις, με δεκάδες συλλήψεις ρώσων πολιτών από τις κρατικές αρχές.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....