Δήμος Αμπελοκήπων -Μενεμένης :Κοινωνική πολιτική στις μέρες της πανδημίας

Κοινωνική πολιτική με πράξεις

Από την έναρξη της πανδημίας, σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με την ενίσχυση και τη διεύρυνση των κοινωνικοπρονοιακών δομών μας. Κρατήσαμε ανοιχτές και με ασφάλεια όλες τις υπηρεσίες του δήμου μας. Παρείχαμε συνεχή ενημέρωση και βοήθεια προς τους πολίτες μας. Ενισχύσαμε την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας με τη λειτουργία Δημοτικών ιατρείων και κοινωνικού φαρμακείου. Όλοι οι κάτοικοι του Δήμου ανεξαρτήτως ηλικίας και ασφαλιστικού φορέα, καθώς και οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται στα ιατρεία του Δήμου για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το Δημοτικό Πολυιατρείο Αμπελοκήπων είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα. Συγκεκριμένα : προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 13 γιατροί. Λειτούργησαν τα ιατρεία 11 ειδικοτήτων και εξυπηρετηθήκαν την χρονιά που μας πέρασε συνολικά 10.261 περιστατικά.  Επίσης στο Δημοτικό Πολυιατρείο Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τρεις (3) γιατροί και εξυπηρετηθήκαν το προηγούμενο έτος συνολικά 3.006 περιστατικά. Ομοίως εξυπηρετήθηκαν στα 3 φυσικοθεραπευτήρια του Δήμου όλοι οι πολίτες, οι οποίοι αιτήθηκαν σχετικά.

Λειτούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό  την  κάλυψη  βασικών  αναγκών  επιβίωσης  συμπολιτών  του  Δήμου μας. Οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ήταν 121 νοικοκυριά (239 άτομα), ενώ μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αυξήθηκαν στα 159 νοικοκυριά (387 άτομα συνολικά) δικαιούχους της Δομής. Στους δικαιούχους της Δομής διανεμήθηκαν, σε μηνιαία βάση, και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, τρόφιμα, είδη  παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης,  παιχνίδια  και είδη ψυχαγωγίας.

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (FEAD). Το σύνολο των ωφελούμενων  του προγράμματος στο Δήμο μας για το προηγούμενο έτος ήταν 2.551 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών ανέρχεται σε 5.170 άτομα. Το πρόγραμμα συνδράμει στους ωφελουμένους με τη διανομή τροφίμων, βασικής υλικής συνδρομής καθώς και την παροχή συνοδευτικών μέτρων και δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση.

            Επίσης πραγματοποιήθηκε έκτακτη προμήθεια και διανομές τροφίμων. Για την κατεπείγουσα αντιμετώπιση των  αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορονοϊού (COVID-19) και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, έγινε προμήθεια τροφίμων και διανομή τους σε ευπαθείς ομάδες που βρέθηκαν σε κατάσταση ένδειας  λόγω της έκτακτης κατάστασης (κορονοϊού). Ομοίως έγινε προμήθεια τροφίμων και ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού και διανομή τους σε νοικοκυριά οικισμών Ρομά (Άγιος Νεκτάριος- Δενδροπόταμος) για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών τους και την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού στους οικισμούς και καταυλισμούς τους.

Προσφορά διατακτικών προς ωφελουμένους που επλήγησαν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 για την κάλυψη έκτακτων επισιτιστικών αναγκών. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας συνεργάστηκε με αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στο κοινωνικό πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια-Covid-19» και προχώρησαν στην προσφορά διατακτικών προς ωφελουμένους που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Προσφέραμε και προσφέρουμε πολύτιμη βοήθεια και στήριξη σε όσους μας χρειάζονται αυτές τις δύσκολες μέρες. Στηρίξαμε τους ασθενέστερους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν διαθέτουν το απαιτούμενο υποστηρικτικό περιβάλλον.

Κατ’ οίκον εξυπηρέτηση πολιτών. Από το Μάρτιο του 2020 λειτούργησε η νέα υπηρεσία «Κατ΄οίκον εξυπηρέτηση ευάλωτων πολιτών» που συστάθηκε στα πλαίσια λήψης μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού COVID 19. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο στο οποίο απευθύνονταν οι πολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένα άτομα χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, ΑμΕΑ κλπ), που δε μπορούσαν να μετακινηθούν και να αυτοεξυπηρετηθούν. Το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε αιτήματα για θέματα που αφορούσαν σε προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης), διεκπεραίωση αιτημάτων σε ΚΕΠ, συνταγογράφηση, παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών κλπ. Τα αιτήματα αυτά, αφού αξιολογούνταν από την Υπηρεσία μας, διεκπεραιώνονταν από υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, καθώς και προσωπικό άλλων υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του.

ΚΕΠ Υγείας. Στο Δήμο μας λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία (ΚΕΠ Υγείας) που σκοπό έχει τη Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Δήμου μας με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, που είναι το πιστοποιημένο Δίκτυο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα μας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του, διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις με σκοπό την προώθηση υγιών συμπεριφορών και την αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία μας. Λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν δια ζώσης δράσεις. Παρόλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές ενημερώσεις για την πρόληψη ασθενειών όπως το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, το μελάνωμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του προστάτη, η κατάθλιψη, η άνοια και η οστεοπόρωση.

RAPID TEST ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ. Πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δωρεάνέλεγχοι ταχείας ανίχνευσηςαντιγόνου (rapid test) προς όλους τους εργαζόμενους του Δήμου αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ανάσχεση της πανδημίας. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες ώστε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί για να χτιστεί το τείχος προστασίας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, μέσω της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της βοήθειας για την προώθηση του κατ’ οίκον εμβολιασμού. Είμαστε δίπλα σε κάθε ευάλωτο συμπολίτη μας και συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε ο εμβολιασμός να είναι εύκολα προσβάσιμος σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα:

  • Από 01-11-2021 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 168 εμβολιασμοί στην περιοχή Δενδροποτάμου από Κινητή Μονάδα της 3ης Υ.ΠΕ.  ως εξής:

17-12-2021 πραγματοποιήθηκαν 63 εμβολιασμοί.
21-12-2021 πραγματοποιήθηκαν 43 εμβολιασμοί.
07-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 62 εμβολιασμοί.

  • Από 01-11-2021 έως 30-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 15.815 εμβολιασμοί πολιτών στο Τοπικό Ιατρείο (Τ.Ι.) Αμπελοκήπων και 5.262 εμβολιασμοί στην 2η και 14η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) Μενεμένη.
  • Από 01-11-2021 έως 30-01-2022 πραγματοποιήθηκαν 269 εμβολιασμοί πολιτών κατ΄ οικον από κινητή ομάδα του Τ.Ι. Αμπελοκήπων. Επιπλέον, αναφορικά με τον αριθμό των δειγματοληψιών που πραγματοποιήθηκαν από 01-11-2021 έως 30-01-2022, αυτές έχουν ως εξής: PCR (Μοριακά τεστ) : 1.191 και  RAPID TESTS : 1.170.
  • Mεταφέρθηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα για εμβολιασμούς με αυτοκίνητα του δήμου μας 22 άτομα.

Η συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών και την ανάσχεση της διασποράς του covid 19 συνεχίζεται. O Δήμος μας παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, σε χώρους αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ευοδωθεί το συντομότερο και με τον καλύτερο τρόπο ο στόχος της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης όλου του πληθυσμού.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....