Έκθεση με πάνινες κούκλες στις Σέρρες

Πόσοι άνθρωποι έχουν άραγε τη δυνατότητα να κάνουν πράξη ένα μικρό ή ένα μεγάλο όνειρό τους και μέσα απ’ αυτό να προσφέρουν στιγμές δημιουργικής ανάσας στη δύσκολη καθημερινότητά τους; Η Αθηνά Παρασκευαΐδου από το Ακριτοχώρι στις Σέρρες, ανήκει σε αυτή την κατηγορία των μάλλον προνομιούχων ανθρώπων που επεδίωξε -και όπως φαίνεται κατάφερε- να κάνει πράξη ένα παιδικό της όνειρο: να αποκτήσει πολλές κούκλες.

Η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου την οδήγησε στη δημιουργίας μιας έκθεσης με πανέμορφες πάνινες κούκλες, που την ονόμασε «Το Ονειράκι». Χειροποίητες κούκλες για μικρούς και μεγάλους, κούκλες εμπνευσμένες από ήρωες της παιδικής ηλικίας, με υλικά απόλυτα ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, ραμμένες και ζωγραφισμένες στο χέρι, χωρίς κολλώδεις ουσίες και χημικά στοιχεία. Κάθε μία απ’ αυτές τις κούκλες είναι διαφορετική, ξεχωριστή, καθώς αυτή είναι και η ομορφιά της χειροποίητης δημιουργίας.

Πέρα όμως από τις κούκλες, η Αθηνά Παρασκευαΐδου αγαπάει γενικότερα τη χειροτεχνία και τα φυσικά υλικά. Ύφασμα, κλωστές, φύλλα από μελισσοκέρια. Υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δημιουργούν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Βοηθός και συμπαραστάτης σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια είναι ο σύζυγός της Αντώνης Θεοδωρίδης.

Η κ. Παρασκευαΐδου άνοιξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πόρτα του ζεστού και φιλόξενου σπιτιού της, που κάθε γωνιά του είναι και μια μικρή έκφραση δημιουργίας. Κι εκεί, δίπλα στον ξύλινο αργαλειό, φιλοξενείται «Το Ονειράκι». Σε αυτήν τη ξεχωριστή γωνιά υπάρχουν κούκλες, τετράδια, παραδοσιακά κιλίμια σε έντονα σχέδια και χρώματα κι όλα φτιαγμένα στο χέρι με πολλή αγάπη και μεράκι.

«Κάθε κούκλα μου είναι διαφορετική»

«Η κατασκευή μιας κούκλας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Παρασκευαϊδου, «είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσω, να συγκεντρωθώ, να βάλω την καθημερινότητά μου σε πιο αργό ρυθμό ύστερα από μια δύσκολη μέρα στα κτήματα, τις καλλιέργειες, τις διάφορες αγροτικές εργασίες. Επειδή είμαι και τελειομανής, η ενασχόληση αυτή επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς της ζωής μου. Χρειάζεται υπομονή, γιατί σε κάθε κούκλα αφιερώνω πολύ χρόνο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Δεν ξέρω εξαρχής τι χαρακτηριστικά θα έχει κάθε κούκλα, στην πορεία της κατασκευής και ανάλογα με τη διάθεση και την έμπνευση που έχω βγαίνουν όλα. Γι’ αυτό και κάθε κούκλα μου είναι διαφορετική. Δεν θα μπορούσε να είναι ίδια, αλλά όλες οι κούκλες και οι χειροτεχνίες μου κρύβουν μέσα τους πολλή αγάπη, όρεξη και μεράκι».

 

Οι χειροποίητες πάνινες κούκλες της Αθηνάς όλες χαριτωμένες, με χαμογελαστές φατσούλες, με πολύχρωμα μαλλιά και ρούχα, είτε κεντημένα είτε ραμμένα στο χέρι, αποτελούν, όπως λέει η ίδια, «ένα παιδικό απωθημένο, ίσως γιατί δεν είχα όσες ήθελα όταν ήμουν μικρή. Έτσι, όταν μού δόθηκε η ευκαιρία ξεκίνησα να δημιουργώ τις δικές μου κούκλες και σιγά σιγά έγινε μια όμορφη ενασχόληση».

Όπως το σπίτι της Αθηνάς Παρασκευαϊδου, του Αντώνη Θεοδωρίδη και των δυο παιδιών τους αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας, θαλπωρής και όμορφης αισθητικής, έτσι και οι πάνινες χειροποίητες κούκλες κεντρίζουν το βλέμμα για την απλότητα που τις διακρίνει και την προσεγμένη δουλειά. Φέρνουν στο μυαλό την αθωότητα των παιδικών χρόνων, τότε που όλα ήταν διαφορετικά. Τότε, που δεν υπήρχε η τυποποίηση και η βιομηχανοποίηση στην παραγωγή των παιχνιδιών και όλα τα δώρα είχαν μια προσωπικότητα- πόσο μάλλον μια παιδική κούκλα.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....