Επίδομα θέρμανσης: Άμεσα η πληρωμή της προκαταβολής, ανοίγει η πλατφόρμα

Την προσεχή Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα ανοίξει, εκτός απροόπτου, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης, ενώ ίσως και σήμερα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

 

Η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες καταβολής του επιδόματος στους περίπου 700.000 δικαιούχους που εισέπραξαν και πέρυσι. Γι αυτό το λόγο θα οι συγκεκριμένοι δικαιουχοι θα προηγηθούν εισπράττοντας προκαταβολή και η πίστωση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει μόλις υποβληθούν τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου.

Ο προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για τους 1,4 εκατομμύριο φετινούς δικαιούχους προβλέπει:

  • Έως τις 10 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους.
  • Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς.
  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται σημαντικά, ενώ το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 59% για μια οικογένεια με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 παιδιά.

 

Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές. Από φέτος θα επιδοτούνται για αγορές πέλετ και ξύλων, οι κάτοικοι οικισμών με περισσότερους από 2.500 κατοίκους που ίσχυε ως τώρα. Το νέο όριο θα καλύπτει πλέον και οικισμούς με έως πληθυσμό έως και 3.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:

1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

 

2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:

  • κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
  • είναι κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
  • διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

H βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 ευρώ αυξάνεται στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ τπ λάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

  • Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:

  • κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
  • κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»,
  • διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....