Φενεός: «Η Ελβετία της Ελλάδας»

Στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας, ανάμεσα στα βουνά Χελμός και Ζήρεια, υπάρχει μία περιοχή, ένας δήμος με μοναδική ομορφιά, αδιαπραγμάτευτα εντυπωσιακά τοπία, σε απόσταση μόλις δύο ωρών. Ο λόγος, για τον Δήμο Φενεού, εκεί που υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια μια ιστορική πόλη – κράτος, η αρχαία Φενεός.

Παρά το γεγονός ότι η διαδρομή ίσως ταλαιπωρήσει τον ταξιδιώτη, λόγω των πολλών στροφών, η θέα, θα τον ανταμείψει.

Ο Δήμος Φενεού βρίσκεται σε υψόμετρο 912μ. με την κορυφή να αγγίζει τα 1.024μ. Σύμφωνα με τον Όμηρο, οι κάτοικοι της περιοχής, οι Φενεάτες, πολέμησαν στον Τρωικό πόλεμο. Πρόκειται, έτσι, για μία τοποθεσία με εξέχουσα ιστορική σημασία, αφού και ο Παυσανίας, κάνει αναφορά σε αυτήν, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την ιστορικότητά της. Τα αρχαία τείχη, αγάλματα και πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, βρίσκονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο στον Μεσινό.

Μεγάλη συμμετοχή είχαν οι Φενεάτες και στην Ελληνική Επανάσταση. Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ήταν το επικρατέστερο σημείο για την εκκίνηση, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο και για μάχη που δόθηκε ενάντια στους Τούρκους, στο σημερινό Μάτι.

Τα μοναστήρια της περιοχής 

Ο Φενεός περιτριγυρίζεται από δάση και βουνά στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Την ίδια στιγμή, το οροπέδιο Φενεός – έχει το ίδιο όνομα με το χωριό – εκτείνεται από τον Χελμό μέχρι και το όρος Κυλλήνη ή αλλιώς Ζήρεια, με δεκάδες χωριά να απλώνονται στα πέριξ. Για παράδειγμα, οι κοινότητες Μοσιάς, Μεσινού, Ματίου, Γκούρας, Στενού, Συβίστας, Πανοράματος και Ταρσού.

Ορισμένα από αυτά είναι γνωστά λόγω του θρησκευτικού τουρισμού, όπως τα χωριά του Άνω και Κάτω Ταρσού, με το μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου ή την ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου που λειτούργησε και ως Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας κατά την Επανάσταση του 1821. Την ίδια στιγμή, στη Γκούρα, θα συναντήσει κανείς μία επιβλητική και συνάμα εντυπωσιακή πετρόχτιστη εκκλησία, αλλά και αρχοντικά από τον 19ο αιώνα που ανήκαν στους οπλαρχηγούς της Επανάστασης.

Η… «Κορινθιακή» Ελβετία

Η γραφική λίμνη Δόξα, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αρχαία Φενεό, είναι μια τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στα 900 μέτρα υψόμετρο και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1990. Γύρω από τη λίμνη, έλατα, πεύκα, μικρά και μεγαλύτερα βουνά, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, «αλπικό» για κάποιους, σίγουρα όμως ονειρικό. Το πράσινο της περιοχής ηρεμεί τον ταξιδιώτη, ενώ όποιος έχει την τύχει να βρεθεί στη λίμνη χειμώνα, θα αντικρίσει ένα απαράμιλλου κάλλους τοπίο, με το χιόνι να «αγκαλιάζει» τους ζωντανούς οργανισμούς.

Όλα τα χαρακτηριστικά του δήμου Φενεού τον καθιστούν ως έναν εξαιρετικό προορισμό για το Σαββατοκύριακο ή ακόμα και για μία ολιγοήμερη απόδραση από την πρωτεύουσα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....