Για πρώτη φορά η Ελλάδα ηλεκτροδοτήθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μπορεί να είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό την παρατεταμένη ηλιοφάνεια, βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο σε επίπεδο Ευρώπης στην παραγωγή ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών, ωστόσο προσφάτως πέτυχε μία νέα σημαντική επίδοση που της χάρισε μια παγκόσμια «πρωτιά».

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ – η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ υπερκάλυψαν τις ενεργειακές απαιτήσεις του συστήματος για διάστημα πέντε ωρών. Η ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών προήλθε από ανανεώσιμες πηγές με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εκτοξεύτηκε η διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Ενέργειας, το πρώτο οκτάμηνο του έτους η διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα της χώρας έφτασε στο 46%, ακολουθώντας μία ανοδική τροχιά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (41% το 2021).

Σημαντική παράμετρος, που δημιουργεί και ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών, είναι ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ υπερβαίνει στο σύνολό της εκείνη που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο επόμενος στόχος με φόντο την… ηλεκτροκίνηση

Επόμενος μεγάλος στόχος για την Ελλάδα αποτελεί η αύξηση της παραγωγικότητας των ΑΠΕ από τα 10GW στα 25 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. «Σύμμαχος» σ’ αυτή την προσπάθεια είναι τα κοινοτικά προγράμματα τα οποία έχουν εκπονηθεί και βρίσκονται στα χέρια των εμπλεκόμενων φορέων προς αξιοποίηση.

Την ίδια ώρα η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα θα επιτευχθεί μέσα από την εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....