«Ανοίγει ο δρόμος» για την ίδρυση Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην περιοχή της Νίκαιας στην Αττική μετά και τον χαρακτηρισμό μίας προσφυγικής πολυκατοικίας ως χώρου ίδρυσης του μουσείου, με το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ανάβει το «πράσινο φως» για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες.
Πλέον αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τον χαρακτηρισμό, όπως και η προσφυγή στα δικαστήρια για τον καθορισμό της τιμής μονάδας.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στις ενέργειες της δημοτικής αρχής Νίκαιας-Ρέντη, με φόντο την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και με βασικό στόχο την ανάδειξη του Μικρασιατικού Πολιτισμού.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, πετύχαμε την έγκριση για τον χαρακτηρισμό προσφυγικής πολυκατοικίας σε Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά αποτελεί έναν από τους μοχλούς ανάπτυξης της τοπικής ιστορίας. Η συγκυρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22 λειτούργησε θετικά προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδιά μας για την ίδρυση του μουσείου.
Στόχος μας είναι η διάσωση και άλλων κτισμάτων, έτσι ώστε η προσφυγική κατοικία ως φυσικός αστικός χώρος να μετατραπεί σε ζωντανό μουσείο πόλης. Με προγραμματισμό και συγκεκριμένες προτάσεις, προχωράμε σε παρεμβάσεις που θα επιδιώξουν την ανάδυση της ιστορικής μνήμης του τόπου και των κατοίκων».
Η περιοχή στην οποία θα ιδρυθεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι γνωστή για το «προσφυγικό» της παρελθόν, καθώς στις συνοικίες της εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Μία περιοχή και ένας τόπος που «αγκάλιασε» τους πρόσφυγες, ενώ μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση διατηρούνται προσφυγικές κατοικίες και κτίσματα, αγέρωχα στο χρόνο, να μας θυμίζουν το παρελθόν και την ιστορία μας.