«Ιερά Ολοκαυτώματα (Μεσολόγγι – Σούλι – Αρκάδι)»: Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης πόλεως Ιωαννίνων,

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Γεωργογιάννης, εφημέριος του ιερού ναού Αγίας Παρασκευής της ενορίας Ηλιόκαλης, με θέμα: «Ιερά Ολοκαυτώματα (Μεσολόγγι – Σούλι – Αρκάδι)».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Ο Αγώνας των υπόδουλων Ελλήνων ήταν αγώνας Ελληνοθρησκευτικού χαρακτήρα. Έγινε για να εκδιωχθούν από την πατρίδα οι αλλόθρησκοι κατακτητές. Ήταν ένας αγώνας δίκαιος που δεν είχε καμμιά ομοιότητα με άλλα κοινωνικά κινήματα στην Ευρώπη όπως η γαλλική επανάσταση του 1789.

Οι Έλληνες, δήλωνε ο Γέρος του Μοριά, αγωνίσθηκαν κατά αλλοεθνούς εχθρού, ενώ οι Γάλλοι εξεγέρθηκαν κατά της γαλλικής εξουσίας για κοινωνικούς λόγους.

Και μπορεί ναι μεν κάποιοι Έλληνες λόγιοι επηρεασμένοι από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό να πίστεψαν ότι η επανάσταση του ΄21 έγινε επηρεασμένη από την γαλλική, η κινητήριος όμως δύναμη της ελληνικής Επανάστασης ήταν η Ελληνορθόδοξη Μεγάλη Ιδέα να ξαναφτιάξουμε το ρωμαΐικο.

Δεν ήταν λοιπόν μια εξέγερση φτωχών και πλουσίων αλλά μια πανελλήνια και παλλαϊκή επανάσταση με Ελληνορθόδοξο χαρακτήρα για την εκδίωξη των αλλόθρησκων κατακτητών και την δημιουργία του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από τότε και στη μνήμη μας πρέπει να μείνει ζωντανή η θυσία όλων. Επισκόπων-κληρικών-μοναχών-και λαϊκών Ελλήνων πατριωτών και φιλελλήνων οι οποίοι θυσίασαν τα πάντα για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....