«Καράβια – θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821»

Σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 ολοκληρώνεται στο
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα

«Καράβια-θρύλοι των θαλασσών
κατά την εθνεγερσία του 1821»

Σαράντα ολόκληρες μέρες φιλοξενήθηκε η Έκθεση του Βολιώτη καλλιτέχνη Αντώνη Τζούμα, «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση λειτούργησε από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπήρξε μια πρώτη πολύ επιτυχημένη συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022.
Η όλη αυτή δραστηριότητα έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον Αντώνη Τζούμα, όσο και για τη «Μαγνήτων Κιβωτό», δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη εκτός Θεσσαλίας παρουσία τους.
Η Έκθεση καθόλη τη διάρκειά της, κατάφερε να αποσπάσει το ενδιαφέρον του κοινού, που παρά τις γνωστές πλέον δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω των εκτάκτων μέτρων υγιεινής, εμφανίζοντας μια σταθερά μεγάλη επισκεψιμότητα.
Στο πλαίσιο δε των παράλληλων δράσεων, κάθε Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνταν ξεναγήσεις κοινού, και τα απογεύματα ελάμβανε χώρα οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για παιδιά ηλικίας 4 με 13 ετών, συνοδευόμενα από τους συνοδούς τους. Το πρώτο Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε τις ξεναγήσεις κοινού ο ίδιος ο καλλιτέχνης Αντώνης Τζούμας, όπου με διεξοδικότητα και παραστατικότητα, ανέλυσε τον τρόπο κατασκευής των δέκα σκαφών και την ιστορία τους που συνδέθηκε με προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στην περίοδο του Αγώνα, αλλά και πριν από αυτή. Επίσης, ανέπτυξε άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες της εξελικτικής πορείας της ευρωπαϊκής ναυσιπλοΐας. Με τον τρόπο αυτό, μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν από κοντά και να του απευθύνουν ερωτήσεις σχετικές με τη διαδικασία κατασκευής και να συζητήσουν μαζί του για την πορεία του στον χώρο του μοντελισμού.
Το απόγευμα της ημέρας της ξενάγησης, οι μικροί φίλοι του Τελλόγλειου, γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον κύριο Αντώνη, που μεταξύ άλλων τους είπε:

Παρατήρησε προσεχτικά, άκου και έπειτα μοιράσου τις ιδέες και τις σκέψεις σου, ενώ εξερευνείς την έκθεση «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821»…
Κάθε φορά στη διάρκεια του οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά χωρίζονταν σε ηλικιακές ομάδες, από 4 μέχρι 13 ετών, όπου μαζί με τους συνοδούς τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης μέσα από προσεχτικά επιλεγμένες δραστηριότητες που έχουν ως βασική προϋπόθεση να ενισχύουν τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη όλων των μελών της οικογένειας και της ομάδας.
Σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης, μικροί και μεγάλοι εξερευνητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα ομοιώματα των πλοίων του 1821, τα οποία και αποτέλεσαν την αφετηρία της ιστορικής αφήγησης, γύρω από τις σπουδαίες συγκρούσεις στη θάλασσα και τους πρωταγωνιστές τους.
Στην ολοκλήρωση δε του κάθε οικογενειακού μουσείο-εκπαιδευτικού προγράμματος, οι δημιουργοί του, οδηγούσαν τους συμμετέχοντες στο μικρής διάρκειας εικαστικού περιεχομένου εργαστήριο, στο οποίο δημιουργούσαν τα δικά τους μικρά πλοία από λευκό πηλό.
Η Έκθεση του Αντώνη Τζούμα, «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π. Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 και αν οι συνθήκες υγιεινής το επέτρεπαν θα πραγματοποιούνταν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί.
Ο Σεβ Μητροπολίτης Δημητριάδος και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, έχει «πάρει προσωπικά» τη δημιουργία μόνιμης Έκθεσης των έργων του Αντώνη Τζούμα, και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πολλές επαφές και προσπάθειες. Προς το παρόν τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, αν και ενθαρρυντικά, δεν είναι ανακοινώσιμα. Υπάρχουν όμως βάσιμες ελπίδες ότι και τούτος ο στόχος θα επιτευχθεί και η πόλη μας θα αποκτήσει ακόμη έναν χώρο πολιτισμού, σημείο αναφοράς και για τους επισκέπτες της περιοχής μας.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....