ΚΕΣΟ: Επαγγελματικός Προσανατολισμός με τη «Βούλα» και με Πρόσκληση

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου Βοιωτίας βρέθηκε σήμερα Τετάρτη (14/5) αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα και λίγο πριν την εκπνοή της σχολικής χρονιάς,η δυναμική ομάδα του ΚΕ.Σ.Ο, για να υλοποιήσει τις παραδόσεις του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στους 60 μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Η απρόσμενη πρόσκληση, ήρθε από τον καθηγητή κ. Δημητρίου του 1ου Λυκείου Σχηματαρίου μετά την επίσημη αναγνώριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων των προσπαθειών του προγράμματος που υλοποιεί εδώ και χρονιά ο φορέας μας με τίτλο «Σχεδιάζοντας Επαγγέλματα με Αυτογνωσία», που εκπονούμε με τα σχολεία, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αναγνώριση, από ΙΕΠ και Υπ. Παιδείας υπό μορφή Εγκυκλίου, εστάλλει στις 3 Απριλίου 2024, σε όλες τις Διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικρατείας, στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια & Λύκεια, καθώς και στα Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, ώστε να συντονιστούμε από κοινού και όπου δε μπορούμε να μεταβούμε, να κάνουμε διαδικτυακές παραδόσεις. [σ.σ. της παρούσης αναγνώρισης είχε προηγηθεί αντίστοιχη αναγνώριση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) με την οποία υλοποιήσαμε, κατά την σχολική περίοδο 2022-2023 το αντίστοιχο πρόγραμμα σε περισσότερα των 20 σχολείων της Αθήνας].

Την “education team” του ΚΕ.Σ.Ο (Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) αποτελούσαν: η Διευθύντρια κα Μαίρη Πίνη, η πιστοποιημένη από το EKΠΑ και τον ΕΟΠΠΕΠ και πολύπειρη εκπαιδεύτρια κα Ειρήνη Ανδριώτη με την συνεργασία του κ. Κωνσταντίνου Σαλεβουράκη. Η κα Πίνη από πλευράς της αφού ευχήθηκε στα παιδιά Χριστός Ανέστη, εξήγησε εν τάχει για τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕ.Σ.Ο όπως είναι: η ψυχοκοινωνική στήριξη, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τα εργαστήρια δεξιοτήτων κλπ. Μετέφερε στα παιδιά για τις προσεχείς εξετάσεις, αλλά και τη ζωή τους γενικότερα, τις ευλογίες και τις ευχές για πρόοδο και επιτυχίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και Προέδρου του ΚΕ.Σ.Ο, καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Αγαθάγγελου.

Η συγκεκριμένη δράση είχε επιπρόσθετα τις ευλογίες του Πρωτοσύγκελου της ΙΑΑ κ. Βαρνάβα, αλλά και τις ευλογίες του Επιχώριου Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου καθώς και του Επισκόπου Τανάγρας κ. Απόστολου Καβαλιώτη.

Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν από την κα Ανδριώτη με αυτογνωσία στις δεξιότητες των επαγγελμάτων, που προσανατολίζονται να ακολουθήσουν. Τους επεξηγήθηκαν απορίες για τις επιλογές των σχολών και τους τρόπους ανεύρεσης τους. Αναλύθηκαν οι διαφορές και τα προτερήματα μεταξύ ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και ΑΕΙ . Συνειδητοποίησαν χαρίσματα και δεξιότητες, που διαθέτουν, αλλά δεν τις είχαν αξιολογήσει ικανά. Στο τέλο μέσω «τεστ» κατέθεσαν εγγράφως τις περιγραφές των προσδοκιών τους, κάποιες από αυτές διαβάστηκαν ανωνύμως, από τον κ. Σαλεβουρακη.

Ήταν μια ακόμα εκπαιδευτική επίσκεψη μέσω της οποίας βοηθηθήκαν μαθητές και μαθήτριες. Όσο για εμάς φύγαμε πλουσιότεροι από μια ακόμα ελπιδοφόρα εμπειρία από ένα σχολειό της χώρας, που δεν το διακρίνει η ενδοσκοπική βία, μαθητές και καθηγητές έχουν μια σχέση υγιούς και καλής συνεργασίας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....