Κρήτη: Μαθητές μάζεψαν τις ελιές από το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο

Την τύχη αλλά και την τιμή να ραβδίσουν την αρχαιότερη ελιά στον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή του Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη, σε απόσταση «αναπνοής» από τον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, είχαν μαθητές και μαθήτριες από το Λασίθι, στο πλαίσιο προγράμματος αειφόρου εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα 58 μαθητές και μαθήτριες του μουσικού γυμνασίου Λασιθίου και 6 μαθητές του γυμνασίου Τουρλωτής Σητείας, μάζεψαν με τα χέρια τους την εφετινή παραγωγή και στη συνέχεια απόλαυσαν ένα παραδοσιακό κολατσιό, κάτω από τη σκιά του φυσικού αυτού μνημείου, συμμετέχοντας παράλληλα σε βιωματικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές έμαθαν πώς φτιάχνονται οι γνωστές «αλατσολιές» και μία σειρά άλλες συνταγές με βάση το ελαιόλαδο.

«Νιώθουμε πραγματικό δέος…»

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ένιωσαν πραγματικά εντυπωσιασμένοι στη θέα του ελαιόδεντρου, με τη Διευθύντρια του μουσικού σχολείου, κ. Μαριάννα Χαϊτα, να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, γιατί τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή μ’ ένα μνημείο που έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και βρισκόμαστε κάτω από την σκιά του».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις μαντινάδες που έβγαλαν τα ίδια τα παιδιά με φόντο το ελαιόδεντρο:

«Περήφανη και αγέραστη στέκεις μες’ τς ελαιώνες και το χρυσάφι το υγρό προσφέρεις για αιώνες».

Και

«Απ’ την αρχαία την ελιά κλωνάρια θε να κόψω, κι όσους για ειρήνη μάχονται μ’ αυτά να στεφανώσω».

Η «Μινωική Κυρά» και η ξεχωριστή ιστορία της

Η ηλικία της εκτιμάται σε 3.250 χρόνια και τοποθετείται στη διάρκεια της μετανακτορικής μινωικής εποχής. Μάλιστα, είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο, αποτελώντας το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος στον κόσμο. Έχει περίμετρο κορμού τα 23 μέτρα και διάμετρο τα 7,5. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί αρκετά παλαιά αγγεία και αντικείμενα για την έκθλιψη του ελαιοκάρπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νικήτρια του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 στεφανώθηκε με κότινο από το μνημειακό αυτό ελαιόδεντρο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....