Κύθηρα: Παρουσιάστηκαν οι μελέτες του Μουσείου Μετανάστευσης

Αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, κ. Αθανάσιος Σπύρου (Arthur Spyrou) επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τα Κύθηρα και παρευρέθη στην επίσημη παρουσίαση των μελετών του «Μουσείου Μετανάστευσης Κυθήρων» – που έχει θέσει υπό την αιγίδα του – ενός οραματικού έργου, που θα δημιουργηθεί στην Αγία Πελαγία, λίγα μόλις μέτρα από το λιμάνι από το οποίο στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 αναχώρησαν για την ξενιτιά δεκάδες χιλιάδες Κυθήριοι, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η παρουσίαση των μελετών έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του «Hidden Retreats – Agios Prokopios», στον Καραβά, όπου η Πρόεδρος των «Φίλων Μουσείων Κυθήρων» κ. Ελένη Τζωρτζοπούλου ανέπτυξε το όραμα για τη δημιουργία του μοναδικού στην Ελλάδα – και εκ των ελαχίστων διεθνώς – Μουσείου Μετανάστευσης.

Το Μουσείο θα υλοποιηθεί σε σχέδια του Αρχιτέκτονα κ. Στέφανου Ταβλαρίδη, που ανακηρύχθηκε 1ος στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξαν οι «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων» με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Κυθήρων, το Μουσείο θα αποτελείται από ένα τριώροφο κτίριο σε αναβαθμούς και θα περιέχει, εκτός από τεχνικούς και αποθηκευτικούς χώρους, τις αίθουσες των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, μία αίθουσα εκδηλώσεων και τα γραφεία του Μουσείου. Οι εξωτερικοί χώροι έχουν χωροθετηθεί ώστε να γίνονται υπαίθριες εκδηλώσεις (συναυλίες, προβολή ταινιών, κ.λπ.) με θέα προς την θάλασσα της Αγίας Πελαγίας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μελετών, ο Πρέσβης της Αυστραλίας εξέφρασε τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο νησί των Κυθήρων και μοιράστηκε προσωπικές του μνήμες από τους Κυθήριους της Αυστραλίας, ενώ τους ευχαρίστησε για την σημαντική συμβολή τους στην κοινωνία, τον πολιτισμό, τα γράμματα, την οικονομία και την καθημερινότητα της Αυστραλίας.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σπύρου για την αποδοχή της πρόσκλησής του και τόνισε τη σημασία του φαινομένου της μετανάστευσης για τα Κύθηρα, ενός νησιού που από αποστολέας μεταναστών τον προηγούμενο αιώνα, έχει πλέον καταστεί υποδοχέας, από το 1990 και μετά, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι το Μουσείο Μετανάστευσης Κυθήρων είναι ένα από εμβληματικότερα και πλέον οραματικά έργα, που θα αποτελέσει για τα Κύθηρα σημείο αναφοράς πανελλαδικά.

Σημειώνεται ότι κατά την παρουσία του στα Κύθηρα, ο Πρέσβης της Αυστραλίας επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, όπου στο Βιβλίο Επισκεπτών ανέγραψε τα εξής: «Με σεβασμό και αγάπη γυρίζω στα πάτρια εδάφη τόσων Ελλήνων της Αυστραλίας και στον τόσο αγαπητό και ιερό αυτό τόπο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγχαρητήρια για το σημαντικότατο έργο του ναού». Επίσης, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Εικόνων, στον Ναό του Αγ. Ανδρέα στο Λιβάδι, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου και τον οικισμό της Χώρας, από τον κ. Γεώργιο Λουράντο και την κ. Ελένη Χάρου.

Επιπλέον, ο κ. Σπύρου επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου παρέστη στην υπογραφή του 2ου Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάδειξη των μονοπατιών των Κυθήρων, μεταξύ Δήμου, Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και MEDINΑ. Ο Δήμαρχος κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης προσέφερε στον Πρέσβη αναμνηστική πλακέτα με τον Έφηβο των Αντικυθήρων. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΠΚΑ κ. Ευ. Βενάρδος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Κομηνός και κ. Π. Ζαντιώτης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Δ. Καλλίγερος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δ. Κοντολέων και ο Πρόεδρος του ΚΙΠΑ κ. Γ. Κασιμάτης.

Ο Δήμος Κυθήρων τονίζει πως η συνεργασία του με την Πρεσβεία της Αυστραλίας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων, στο πλαίσιο της σύσφιξης των δεσμών του νησιού με τους σχεδόν 80.000 κυθηραϊκής καταγωγής Έλληνες που ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην Αυστραλία. Μάλιστα, προγραμματίζεται επίσημη επίσκεψη του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη στην κυθηραϊκή κοινότητα της Αυστραλίας, τους επόμενους μήνες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....