Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα δοθεί η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα- Στις 8:30 η εξειδίκευση των μέτρων

Επιδότηση στο λογαριασμό και επιστροφή μέρους των υπέρογκων αυξήσεων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρο με στόχο τον περιορισμό του βάρους που σηκώνουν εδώ και μήνες τα νοικοκυριά.

Σε πρώτη φάση έρχεται η αναδρομική επιστροφή των υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το κράτος επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εξειδικεύσουν σήμερα στις 8.30 το πρωί, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα λάβουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως και 600 ευρώ, προκείμενου να τους επιστραφεί ένα μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο, με τη διαδικασία ως πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει δήλωση από την πλευρά των καταναλωτών σε ειδική πλατφόρμα. Τα χρήματα δεν θα επιστραφούν ως μείωση σε επόμενο λογαριασμό, αλλά θα πιστωθούν σε τραπεζικό λογαριασμό και οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων για το σύνολο της περιόδου.

 

Φορολόγηση υπερκερδών: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος θα κληθούν να καταβάλουν το δικό τους μέρισμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, που δοκιμάζεται από την ακρίβεια. Με βάση, λοιπόν, το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.

Εδώ αποτελεί ουσιαστικά ένα γκρίζο σημείο, αφού κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή για τι ποσό μιλάμε. Μία πιο ουσιαστική προσέγγιση θα γίνει αφού γίνει γνωστό το πόρισμα της ΡΑΕ.

Παρέμβαση με ορίζοντα 12 μηνών: Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

Με απλά λόγια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».

Οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου θα τις μάθουμε αύριο το πρωί, αλλά στόχος είναι να απορροφηθεί έως και 80% το επιπλέον κόστος της ενέργειας. Έτσι οι λογαριασμοί για το επόμενο διάστημα θα μειωθούν σημαντικά, επιστρέφοντας εν μέρει στα περυσινά επίπεδα τέτοια εποχή.

Τέλος, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....