Μαθητές του ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου ξεχωρίζουν στο πλαίσιο του προγράμματος της “Εικονικής Επιχείρησης 2022” – Τα εύσημα από την ΠτΔ

Καινοτόμες ζωοτροφές από υπολείμματα τροφίμων, για ζώα παραγωγής και κατοικίδια, σχεδιάζουν να παρασκευάσουν μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» στο πλαίσιο του προγράμματος της «Εικονικής Επιχείρησης 2022» του Junior Achievement Greece, έχοντας μάλιστα ως inspirational mentor την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία είχαν, πρόσφατα, την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση.

 

Φέτος είναι η πρώτη φορά που το Junior Achievement Greece, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός προγραμμάτων/διαγωνισμών επιχειρηματικότητας για μαθητές και φοιτητές, εισάγει τον θεσμό του Inspirational Mentor σε μαθητικές «start up», έτσι ώστε να εμπνεύσουν, να ενδυναμώσουν και να συμβουλεύσουν τα παιδιά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη δική τους «επιχείρηση».

Στη σχετική πρόσκληση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε θετικά, «υιοθετώντας» το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης» και, όπως φάνηκε από την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση, τα παιδιά, που έχουν στο πλευρό τους πολύτιμους αρωγούς τους καθηγητές τους Κυριακή Κεραμιτσόγλου, Θεόδωρο Λιτσεσελίδη και Άννα Καρμιδάκη, είναι ενθουσιασμένα με τη μορφή που έχει πάρει φέτος το πρόγραμμα.

Συνολικά 33 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου (η Γ’ τάξη Τεχνολόγων Τροφίμων, η Β’ τάξη Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος και η Β’ τάξη Οικονομίας Διοίκησης) έχουν ενώσει ιδέες και δημιουργικές δυνάμεις ώστε να δώσουν «σάρκα και οστά» στις «Ζωομπουκίτσες Έβρου», όπως έχουν «βαφτίσει» την «επιχείρησή» τους, η οποία δεν θα παράγει μόνο ζωοτροφές αλλά και κομπόστ, καθώς στόχος είναι η διασφάλιση του οικολογικού της αποτυπώματος.

«Μαθαίνω ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν σημαντικές επιδόσεις στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” του Junior Achievement Greece, του πολύ σημαντικού αυτού προγράμματος που τους δείχνει τον δρόμο της επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα μέσα από αυτή τη δράση αποκτούν δεξιότητες πολύ χρήσιμες για τη ζωή τους. Δημιουργούν “επιχειρήσεις”, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του σεβασμού στο περιβάλλον. Όλα αυτά που γίνονται είναι πολύ σημαντικά και ειδικά το 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου είχε μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό», είπε η Πρόεδρος, απευθυνόμενη στα παιδιά, που φρόντισαν να την ενημερώσουν με κάθε λεπτομέρεια για τα σχέδιά τους.

 

«Η ιδέα είναι εξαιρετική, γιατί έχει να κάνει με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων πόλεων που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Οι παππούδες μας είχαν τους τρόπους να μην αφήνουν τίποτα να πηγαίνει χαμένο και να πετιέται. Εμείς, οι επόμενες γενιές, περάσαμε σε μια κρίση υπερβολικού καταναλωτισμού και λανθασμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αξιοποίηση λοιπόν των οργανικών απορριμμάτων για την παρασκευή ζωοτροφών είναι πολύ σημαντική», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «τα παιδιά εμπλέκουν την οικονομία της περιοχής», χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες (και) από τα σούπερ μάρκετ.

«Αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία, όσα μαθαίνουν στο σχολείο, και προσφέρουν αυτή την ιδέα και στην τοπική κοινωνία. Είναι μια εξαιρετική ιδέα και εύχομαι να πάει πάρα πολύ καλά και στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Junior Achievement Greece», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχάρη τόσο τα παιδιά όσο και τους εκπαιδευτικούς που υποστηρίζουν την προσπάθεια.

  

Η παρασκευή ζωοτροφών δεν είναι, όμως, ο μόνος στόχος της φετινής συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα του Junior Achievement Greece, που κάθε χρόνο προσελκύει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων σχολείων ανά την Ελλάδα, βοηθώντας εκατοντάδες παιδιά να πάρουν μια πρώτη «γεύση» από τη λειτουργία μιας επιχείρησης, προτού βγουν στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου έχουν βάλει στόχο, οι ζωοτροφές τους να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και να έχουν θετικό οικολογικό πρόσημο. «Θέλουμε να έχουμε και μηδενικά απορρίμματα. Τα υπολείμματα τροφίμων θα τα κομποστοποιήσουμε με τη μέθοδο Bokashi. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι κομποστοποιεί πολύ γρήγορα. Θα πάρουμε δηλαδή οργανική ύλη, λίπασμα, σε περίπου τέσσερις εβδομάδες και το πιο σημαντικό είναι πως με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κοστομποποιήσουμε και μαγειρεμένα φαγητά και ζωικά προϊόντα, τα οποία δεν κομποστοποιούνται με άλλον τρόπο», εξηγεί η κ. Κεραμιτσόγλου.

Ήδη, οι ετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Καταστατικό της εικονικής μαθητικής επιχείρησης έχει καταρτιστεί, τα παιδιά δουλεύουν πάνω στο λογότυπο, έχει παραγγελθεί ένας ξηραντήρας, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση συνταγών για θρεπτικές και υγιεινές ζωοτροφές, που θα ανταποκρίνονται στις ημερήσιες ανάγκες κάθε ζώου.

«Θέλει μελέτη και πειράματα στο εργαστήριο ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα υπάρξει και τυποποίηση του προϊόντος, η συσκευασία δεν θα πρέπει να περιέχει πλαστικό, ενώ θα δούμε τόσο ποιο θα είναι το οικολογικό αποτύπωμα της ζωοτροφής όσο και η θρεπτική της αξία», εξηγεί η κ. Κεραμιτσόγλου, επισημαίνοντας πως «ως ιδέα μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά η εκτέλεση είναι πολυσύνθετη».

Ωστόσο, όπως τονίζει η καθηγήτρια- γεωπόνος, τα παιδιά έχουν «πάρει ζεστά» τη δημιουργία της επιχείρησής τους, ιδίως μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που είχε πολύ θετικό πρόσημο καθώς και η ίδια έδειξε ότι έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μετά τη διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου «Ευγένιος Ευγενίδης», η Πρόεδρος έστειλε στο σχολείο πέντε laptops και τρία tablets για να ενισχύσει τεχνολογικά το σχολείο. Παρατηρώντας τις δυσκολίες που είχε η διαδικτυακή συνομιλία με τη σύνδεση στο internet και το μικρόφωνο για να ακούγονται τα παιδιά, θέλησε να βοηθήσει, στέλνοντας αυτόν τον εξοπλισμό.

 

πηγη newsit.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....