Μνημείo Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας θα ανεγερθεί στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, υπό τον Πρόεδρό της, κ. Πέτρο Καρεκλά, δέχθηκε την Τρίτη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την κ. Σακελλαροπούλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εννέα προσφυγικοί Δήμοι που βρίσκονται ακόμη υπό τουρκική κατοχή, έπειτα από την παράνομη εισβολή του 1974. Επεσήμαναν επίσης ότι καλούνται να επιτελέσουν ένα ψυχοφθόρο έργο, προκειμένου αφενός να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη, καθώς με την πάροδο του χρόνου χάνονται οι βιωματικοί πρόσφυγες, και αφετέρου να μην φθαρεί η πολιτιστική τους κληρονομιά. Υπογράμμισαν δε ότι υπό τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, μετά και από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η άμεση επίλυση του Κυπριακού είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά της εκτίμηση για το δύσκολο και αξιέπαινο έργο που επιτελούν, υπό δυσχερείς συνθήκες, οι κατεχόμενοι Δήμοι και διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτα και ολόψυχα στο πλευρό τους, για την επιστροφή τους στις πατρογονικές εστίες και την ανάκτηση των περιουσιών τους, σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας και στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμφωνημένης λύσης, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Την ίδια ημέρα, η αντιπροσωπεία από τους Κατεχόμενους Δήμους της Μεγαλονήσου, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί και ακατάλυτοι δεσμοί της Ελλάδας με την Κύπρο, καθώς και η διαχρονική υποστήριξη και συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο κ. Καρεκλά, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της της Επιτροπής, ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας στην Αθήνα, ύστερα από αποδοχή σχετικής πρότασης του Πρέσβη της Κύπρου κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

«Είχα τη χαρά και την τιμή να υποδεχθώ σήμερα στο Δημαρχείο τους συναδέλφους μου Δημάρχους από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Αθήνα δεν ξεχνά και είναι έτοιμη να κάνει το χρέος Μνήμης απέναντι στους πεσόντες και αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας, καθώς και στις οικογένειές τους που μέχρι σήμερα ζουν με την οδυνηρή απώλεια. Το Μνημείο που θα ανεγερθεί στην Αθήνα, θα αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση των τραγικών γεγονότων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι ένα εθνικό χρέος, το οποίο γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό στη “σκιά” του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δρ. Πέτρος Καρεκλάς – Δήμαρχος Κυθρέας και Πρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ – Δήμαρχος Μόρφου, Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ – Δήμαρχος Κατεχόμενης Ακανθούς, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη – Δήμαρχος Λευκονοίκου – Επαρχίας Αμμοχώστου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας – Δήμαρχος Λαπήθου, Μαρία Μουστάκα Κουρούγιαννη – Αντιδήμαρχος Κερύνειας, ενώ το «παρών» έδωσε και ο κ. Τάκης Βράιλας, μορφωτικός λειτουργός από το «Σπίτι της Κύπρου».

Οι Δήμαρχοι από τους κατεχόμενους δήμους της Κύπρου εξέφρασαν με συγκινητικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να ανεγερθεί το Μνημείο στην Αθήνα, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν σε προσωπικά τους βιώματα και στάθηκαν στις απώλειες που και οι δικές τους οικογένειες έχουν βιώσει.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισήμαναν επίσης στον κ. Μπακογιάννη ότι το Μνημείο που θα ανεγερθεί στην ελληνική πρωτεύουσα, θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή προς τους περίπου 800 αγνοούμενους και τις οικογένειές τους, οι οποίες τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις. Τόνισαν ακόμη ότι η ανέγερση του Μνημείου θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά όσους αντιστάθηκαν στους εισβολείς με αυτοθυσία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ενίσχυση της εθνικής ιστορικής μνήμης.

Σε σχετικό μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η ανέγερση του Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αποτελεί «οφειλόμενη τιμή στα θύματα της τραγωδίας και στις οικογένειές τους» και «χρέος στην εθνική μνήμη».

«Κι όμως, η Αθήνα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ. Ξεκινάμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, μετά από πρόταση του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκου Κενεβέζου. Οφειλόμενη τιμή στα θύματα της τραγωδίας και στις οικογένειές τους. Χρέος στην εθνική μνήμη. Συγκίνηση όταν συζητήσαμε την απόφασή μας με τους συναδέλφους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου. 48 χρόνια μετά, τα προσωπικά βιώματα παραμένουν ζωντανά και οι πληγές βαθιές και ανοιχτές», ανέφερε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....