Ο κάστορας «επιστρέφει» στην Ελλάδα μέσα από πρωτοβουλία επιστημόνων του ΑΠΘ

Τι και αν έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες; Ο συμπαθής κάστορας ετοιμάζεται να επιστρέψει στη χώρα, χάρη σε ένα σχέδιο ζωολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εκπόνηση της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιστροφή του τρωκτικού υπολογίζεται να επιτευχθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Παρόμοιο πρόγραμμα επαναεισαγωγής κάστορα υλοποιείται και σ’ άλλες περιοχές της Ευρώπης και βασικός στόχος -όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας- είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των υδάτινων οικοσυστημάτων μέσα από την ενεργοποίηση του λεγόμενου «μηχανισμού της φύσης», προκειμένου να δημιουργηθούν μικρές λίμνες. Τα υδάτινα οικοσυστήματα τα οποία δημιουργούνται κατά κάποιο τρόπο αποτελούν και μία φυσική ζώνη για την αποφυγή πυρκαγιών.

Βρέθηκαν απολιθώματα κάστορα στην Καστοριά

Ανακαλύψεις απολιθωμάτων που σχετίζονται με την παρουσία του κάστορα στην περιοχή της Καστοριάς -χρονολογήθηκαν στο 5.000 π.Χ.- επιβεβαιώνουν ότι αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα και φυσικά μέλη της ελληνικής πανίδας.

Οι ανασκαφές της επιστημονικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από το 1992 έως και το 2013, στον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό έφεραν στο φως ένα πόδι κάστορα, ενώ και το όνομα Καστοριά φέρεται να προήλθε από τον αυξημένο πληθυσμό του είδους.

Ποια ήταν η τελευταία αναφορά για την παρουσία κάστορα στην Ελλάδα; Προήλθε από τον A. De Hoestin ο οποίος βρισκόταν στο Μεσολόγγι τον 19ο αιώνα. Πιστεύεται, ωστόσο, ότι το είδος εξαφανίστηκε από την Ελλάδα πολλά χρόνια αργότερα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....