Η «καταγωγή» του ακριβότερου μπαχαρικού στον κόσμου, του κρόκου ή σαφράν ή ζαφορά, αποτελούσε ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα, με δεκάδες χώρες να… διεκδικούν το φυτό από τα άνθη του οποίου εξάγεται το «χρυσό» αυτό προϊόν. Μία νέα μελέτη από Γερμανούς επιστήμονες έρχεται να δώσει απαντήσεις αναφορικά με την προέλευση του μπαχαρικού.
Ο επικεφαλής της ομάδας Λουντβιχ Μαν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης τόνισε ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ερευνητές -από τη μία τα έργα τέχνης και από την άλλη η γενετική- «δείχνουν» την Ελλάδα της «Εποχής του Χαλκού» ως τον τόπο που «εξημερώθηκε» το σαφράν.
Οι δυσκολίες να προσδιοριστεί η «καταγωγή» και οι πρώτες απεικονίσεις
Οι ερευνητές τόνισαν ότι υπήρξαν πολλές δυσχέρειες στην προσπάθεια να προσδιοριστεί η «καταγωγή» του μπαχαρικού, καθώς το φυτό ήταν πολύ δύσκολο να μελετηθεί γενετικά. Αναφορικά με την αρχαιότερη απεικόνιση του φυτού κρόκου, αυτή τοποθετείται στην περίοδο του Μινωικού Πολιτισμού, μέσα από την τοιχογραφία «Κροκοσυλλέκτης», περίπου στο 1.600 π.Χ.. Άνθη του φυτού απεικονίζονται ακόμα και σε κεραμικά αλλά και σε υφάσματα από την «Εποχή του Χαλκού» στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ταφικά μνημεία στην Αίγυπτο του 15ου και του 16ου αιώνα δείχνουν πρέσβεις από την Κρήτη να μεταφέρουν υφάσματα βαμμένα με το μπαχαρικό σαφράν.
Ο στενότερος, μάλιστα, συγγενής του κρόκου -το φυτό C.cartwrightianus- βρέθηκε μόνο σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ο κρόκος προέκυψε με φυσικό τρόπο από τον κοντινό αυτόν συγγενή του.