Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ»

Την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» επισκέφθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μαζί με την συνοδεία του, την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, όπου έγινε θερμά δεκτός από την Πρόεδρο των Σωματείων “ΕΛΠΙΔΑ” και “Σύλλογος Όραμα Ελπίδας”, Ευγεν. κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και τα στελέχη της Διοίκησης και του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσηλευτικού ιδρύματος.
Ο Παναγιώτατος τέλεσε δέηση στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννης υπέρ αποκατάστασης της υγείας υγείας των νοσηλευομένων παιδιών και ενίσχυσης των οικογενειών τους, αλλά και του διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Μονάδας.
Στη συνέχεια μετέβη στην Αίθουσα Τελετών του Θεραπευτηρίου, όπου στην είσοδο τον ανέμεναν μικροί ασθενείς στους οποίους έδωσε την πατρική ευχή και την Πατριαρχική ευλογία του για γρήγορη αποθεραπεία και στην συνέχεια τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Εντιμ. κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων “Αγία Σόφια” και “Π&Α. Κυριακού”, και η Ευγεν. κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο που πραγματοποιείται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων.
Η κ. Βαρδινογιάννη στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
“Η παρουσία σας, σημαίνει τόσα πολλά για όλους μας, μα κυρίως για τους μικρούς μας ασθενείς και τους γονείς τους. Αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Συλλόγου μας, καθώς με την ευλογία σας μεταδίδετε ελπίδα και αγάπη, απαλύνοντας τον πόνο και την αγωνία παιδιών και γονιών.
Η δέηση που μόλις πραγματοποιήσατε στο εκκλησάκι της Αγίας Άννης ζέστανε τις καρδιές και τις ψυχές μας, δίνοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στον παιδικό καρκίνο και σας ευχαριστώ θερμά γι’αυτό, εκ μέρους των παιδιών, των γονιών, του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού.
Υποκλινόμαστε με βαθύτατο σεβασμό μπροστά στη μεγάλη σας ευαισθησία και στο θεάρεστο και πολυδιάστατο έργο σας. Είστε μια κορυφαία προσωπικότητα, με παγκόσμια ακτινοβολία και αποτελείτε τον οικουμενικό θεματοφύλακα της ορθόδοξης πίστης μας φροντίζοντας μέσα από τις πράξεις και τα λόγια σας να φτάσουν στα πέρατα της γης τα διδάγματα της Εκκλησίας μας για αγάπη, ταπεινότητα, αλληλεγγύη και συναδέλφωση.
Η συμφωνία που σήμερα έχουμε την τιμή να υπογράφουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα χαρίσει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, που αναζητούν ένα συμβατό δότη. Γίνεστε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία γύρω από την ανάγκη εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων”.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον θαυμασμό του για το επιτελούμενο φιλόθεο και φιλάνθρωπο έργο των δύο Σωματείων, και κυρίως για την ανεκτίμητη προσφορά τους στα παιδιά και για την στήριξη που παρέχουν στους γονείς τους.
“Η αγάπη είναι η υψίστη αλήθεια της ζωής μας, η δύναμις η οποία υπερβαίνει το ανθρώπινον μέτρον και βιούται πάντοτε ως χάρις και δώρον. Όπου υπάρχει αγάπη, όπως εις τον ιερόν τούτον τόπον και εις τας καρδίας πάντων υμών των διακονούντων εις αυτόν, τα πάντα ευωδιάζουν ελπίδα και ανάστασιν, είναι παρών ο Θεός της αγάπης. Η αγάπη ανατρέπει όλα τα δήθεν αυτονόητα, κατεργάζεται θαύματα.
Μεγάλη δύναμις είναι και η επιστήμη, η οποία επιλύει προβλήματα, θεωρούμενα επί αιώνας ως ανυπέρβλητα. Θεραπεύει ασθενείας, σώζει ζωάς, χαρίζει υγείαν. Όταν ασκήται με σεβασμόν προς τον άνθρωπον και την κτίσιν, η επιστήμη είναι πραγματική ευλογία Θεού. Η συνύπαρξις θυσιαστικής αγάπης και επιστημονικής γνώσεως και η λειτουργία των επ᾽ αγαθώ του ανθρωπίνου προσώπου δημιουργεί ελπίδας δι᾽ εν μέλλον μεστόν προσδοκίας και αισιοδοξίας.”
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Παναγιώτατος και η Ευγεν. κυρία Βαρδινογιάννη, μαζί με την Ευγεν. κ. Αφροδίτη Δωρίτη – Πλακιωτάκη, μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων του Σωματείου “ΕΛΠΙΔΑ”, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του φιλανθρωπικού Συλλόγου για την ευαισθητοποίηση κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως στην κατεύθυνση συστράτευσης για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και την ενίσχυσης των παιδιών που δοκιμάζεται η υγεία τους.
“Η αποδοχή της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας υπό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας μετά των δύο προαναφερθέντων σπουδαίων Σωματείων αποβλέπει εις την παροχήν πάσης μορφής βοηθείας εις τα παιδιά με καρκίνο, κυρίως όμως επιθυμεί να ευαισθητοποιήση τους πολίτας και κάθε άνθρωπον καλής θελήσεως, δι᾽ υπευθύνου και εμπεριστατωμένης ενημερώσεως αυτών, περί της σημασίας της προσφοράς μυελού των οστών και της εγγραφής νέων εθελοντών δοτών εις την «Τράπεζαν Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων – Μυελού των Οστών». Εις το πλαίσιον εμπράκτου βοηθείας και συμπαραστάσεως εις την όλην προσπάθειαν καταστολής της νόσου ή επιβραδύνσεως της πορείας και θεραπείας αυτής, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και η ημετέρα Μετριότης προτιθέμεθα να συμβάλωμεν παντοιοτρόπως εις την ορθήν ενημέρωσιν του φιλοχρίστου ποιμνίου ημών, εκ μέρους των κατά τόπους Αρχιεπισκοπών και Μητροπόλεων και των εν αυταίς ευόρκως διακονούντων Ποιμεναρχών, δημιουργούντες δίκτυον συνεργασίας διά την ευόδωσιν του ως άνω σκοπού.”
_______
H Oμιλία του Παναγιωτάτου είναι δημοσιευμένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου www.ec-patr.gr στην ενότητα Οικουμενικός Πατριάρχης / Ομιλίες
Photo:Nikos-Giorgos Papachristou / Ecumenical Patriarchate

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....