Ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κυπριακή Βουλή

Αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται μόνο η μοίρα της Ουκρανίας και η εδαφική της ακεραιότητα. αλλά η μοίρα ολόκληρης της ΕΕ, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, σε διαδικτυακή ομιλία στην ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ο Ουκρανός Πρόεδρος, κ. Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρουσία ‘μαχητή’ του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ» κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία, καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Σας καλούμε να κλείσετε όλα τα λιμάνια σας για ρωσικά πλοία και γιοτ, ανέφερε και επισήμανε ότι η Κύπρος μπορεί να αποφασίσει να παύσουν να υπάρχουν προνόμια και «χρυσά» διαβατήρια για Ρώσους, εκτός και αν κάποιος αποδεχθεί ότι δεν είχε στόχο να βλάψει την Ουκρανία.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι καθημερινά η χώρα του παλεύει να σώσει ανθρώπους και να μπορέσει να επιζήσει από την ανελέητη εισβολή της Ρωσίας με τα χιλιάδες πτώματα στους δρόμους, κάτι που η Ουκρανία έχει να ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ζήσει ξανά τα όσα έζησε στη Μπούτσα, όπου οι Ρώσοι σκοτώνανε, θάβανε και βιάζανε ανθρώπους και αλλού, όπου χιλιάδες πτώματα θάφτηκαν σε πρόχειρους μαζικούς τάφους. Ο κ. Ζελένσκι αφηγήθηκε την ιστορία ενός εξάχρονου αγοριού που μπήκε σε βάρκα για να σωθεί μέσω ποταμού, αλλά βρήκανε νεκρό πριν λίγες μέρες. Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτό πρέπει να τιμωρηθεί, τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι έως τώρα 167 παιδιά πέθαναν, προσθέτοντας ότι δεν ξέρουν οι αρχές και πόσοι άλλοι άνθρωποι είναι νεκροί στις πόλεις που δέχτηκαν επίθεση.

Επισήμανε πως οι προπαγανδιστές Ρώσοι πολιτικοί λένε ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για να εξολοθρεύσουν το έδαφος της Ουκρανίας, να την μοιράσουν σε όσα περισσότερα κομμάτια και να την αποδυναμώσουν, προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να μοιράσει την Ευρώπη και να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στα κράτη μέλη. Προσέθεσε ότι η Ρωσία δεν σέβεται τις περισσότερες χώρες και τις αντικρίζει για εκμετάλλευση.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε επιπλέον ότι η εισβολή της Ρωσίας άρχισε το 2014 και ότι είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι διεξάγεται εποικοδομητικός και ειλικρινής διάλογος με αμοιβαίο σεβασμό. Επισήμανε δε ότι η ηγεσία της Ρωσίας αντιλαμβάνεται την στάση των κρατών μελών ως μια αδυναμία και διερωτήθηκε αν αυτό μπορεί να μείνει ατιμώρητο.

Δήλωσε ευγνώμων για την στάση αρχών της Κύπρου, την ανθρωπιστική βοήθεια και το ψήφισμα της Βουλής προς στήριξη, αλλά ζήτησε την άσκηση πίεσης εκ μέρους της Λευκωσίας προς τη Μόσχα.

Τόνισε πως η Ρωσία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και δεν αναζητεί την ειρήνη, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Κύπρου για άσκηση πιέσεων προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Κύπρος έχει ισχυρά εργαλεία για να πράξει κάτι τέτοιο. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ιδωθεί με χωριστό τρόπο και το εμπάργκο για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία, πρόσθεσε, σκοτώνει αμάχους και ο δημοκρατικός κόσμος πρέπει να παύσει να χρηματοδοτεί τη δολοφονία παιδιών και να εργαστεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια του κάθε κράτους. Αναφέρθηκε σε κοινό ευρωπαϊκό σπίτι το οποίο πρέπει να ενδυναμώσουμε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την πορεία της προς την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι στην ομιλία του συμπεριέλαβε και σύντομο βίντεο από τις επιθέσεις σε διάφορες ουκρανικές πόλεις, τα πτώματα στους δρόμους και την καταστροφή.

Αννίτα Δημητρίου: «Καταλαβαίνουμε τι θα πει πόνος και προσφυγιά είπε η Πρόεδρος της Βουλής»

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή, με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα, καθώς και το 1974 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε.

Πρόσθεσε πως η Ουκρανία, όπως και η Κύπρος, έχει το δικαίωμα να είναι ένα κανονικό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις εκ μέρους τρίτων χωρών, γεγονός εξάλλου που δεν συνάδει με τον πολιτισμό του 21ου αιώνα και να επιλέγει το μέλλον που επιθυμεί προς όφελος του λαού της.

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Βουλής και την στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιστροφής στον διάλογο, ως τη μόνη δυνατή οδό επίλυσης διαφορών.

Η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι εταίροι στην Ε.Ε., παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στην υλοποίηση των κυρώσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στη Ρωσία, με στόχο την αλλαγή της συμπεριφοράς της και τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και η επιλεκτική ανοχή, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, τόσον όσον αφορά τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο και αλλού, όσο και τη μη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν είναι μονάχα ιδιοτελής. Υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων, προσβάλλοντας όλη τη διεθνή κοινότητα, και θέτοντας εν αμφιβόλω την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία της», σημείωσε.

Μίλησε ακόμη για την άμεση και πρωτοφανή ανταπόκριση των Κυπρίων στην ανάγκη στήριξης και ανακούφισης του λαού της Ουκρανίας και για το γεγονός ότι έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες, παρέχοντάς τους καθεστώς προσωρινής προστασίας και όλα τα συναφή δικαιώματα, και τούτο παρά τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ευχήθηκε, τέλος, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ο διάλογος να πρυτανεύσουν και να αποκατασταθεί σύντομα η ειρήνη και η σταθερότητα, δίνοντας πίσω την ελπίδα στους λαούς για ένα ευοίωνο και δημιουργικό μέλλον. «Εύχομαι και ελπίζω αυτό να ισχύσει και για τη δική μου πατρίδα, η οποία εξακολουθεί να είναι ημικατεχόμενη, μοιρασμένη και αδικαίωτη», κατέληξε.

Νίκος Αναστασιάδης: «Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική εισβολή»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ομιλία του κ. Ζελένσκι, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα». «Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός», προσέθεσε, «όμως αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974. Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων».

«Αυτό που εμείς πράξαμε», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των βουλευτών του ΑΚΕΛ από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία Ζελένσκι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω ή να κάνω πολιτικά σχόλια. Είναι δικαίωμα της κάθε δύναμης να συμπεριφερθεί (όπως επιθυμεί), ο λαός κρίνει».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στις θέσεις αρχών σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Βεβαίως. Υπάρχει αμφιβολία;».

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης διαβατηρίων Ρώσων ολιγαρχών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκρίθηκε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει με τη διαδικασία ανάκλησης τεσσάρων από τα 850 που είναι στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ. Οι υπόλοιποι (στη λίστα), οι οποίοι έχουν διαβατήρια δεν έχουν πάρει το σχετικό διαβατήριο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Με πληροφορίες από www.kathimerini.com.cy

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....