Ουκρανία: Πρόβλεψη Μπλίνκεν και τρία σενάρια για ρωσική εισβολή

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μιλούν με ανησυχία για τη Ρωσία και τις προθέσεις της στην Ουκρανία και μάλιστα στο υψηλότερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 είπε τα εξής, μεταξύ άλλων: «Ανησυχούμε βαθιά ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά της Ουκρανίας ήδη αυτή την εβδομάδα. Η Ρωσία αντί να αποκλιμακώσει την κρίση επέλεξε την το αντίθετο τοποθετώντας όλο και περισσότερες δυνάμεις της στα σύνορα και γι’ αυτό ανησυχούμε βαθιά».

Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός».

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.

 

Τα τρία σενάρια της ρωσικής εισβολής

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν έρχονται σε συνέχεια της αποκάλυψης έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις πιθανές διαδρομές σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και του διαγγέλματος Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο η εισβολή ε΄ίναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Με την κατάσταση στην Ουκρανία να  είναι ιδιαίτερα έκρυθμη, καθώς η χώρα από Νότο, Ανατολή και Βορρά είναι περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, τα τρία σενάρια της ρωσικής εισβολής:

  • Η κίνηση της «τανάλιας», η κίνηση της περικύκλωσης. Σε αυτό το σενάριο οι ρωσικές δυνάμεις θα έμπαιναν από τον νότο (Κριμαία) και από τις δύο αυτόνομες περιοχές, το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ και από τα βόρεια της Ρωσίας κάνοντας τη διπλή περικύκλωση, φτάνοντας να ελέγχουν μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ανατολικά του ποταμού Δνείπερου και εγκλωβίζοντας και τις μικρές ουκρανικές δυνάμεις. Σε αυτή την περιοχή υπάρχουν 100 από τα 168 τακτικά τάγματα μάχης του ρωσικού στρατού.
  • Ένα σενάριο, που φαντάζει απίθανο, αλλά έχει εξεταστεί είναι αυτό της απόβασης. Πιο αναλυτικά, δυνάμεις που ήδη παίρνουν μέρος με δυνάμεις πεζοναυτών στα γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα να κάνουν απόβαση στην Οδησσό και να κινηθούν προς την Υπερδνειστερία, περιοχή της Μολδαβίας που έχει κι εκεί ρωσόφωνο πληθυσμό και να ελέγχουν όλα τα ουκρανικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
  • Το τελευταίο σενάριο είναι η επίθεση από τον Βορρά, από εκεί που ήδη η Ρωσία κάνει γυμνάσια με τη Λευκορωσία, αλλά και από τη Ρωσία να μπουν ρωσικές δυνάμεις, άρματα μάχης. Τα τανκ και τα τεθωρακισμένα θα μπορούσαν να βρίσκονται στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτό το σενάριο.

Επικρίσεις Σάλενμπεργκ για τις αποσύρσεις διπλωματών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επέκρινε την απόσυρση διπλωματών από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εξαιτίας του φόβου πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή.

«Νομίζω πως προκαλείς πολλά ερωτήματα στον λαό της Ουκρανίας εάν αποσύρεις τους διπλωμάτες σου», σημείωσε ο κ. Σάλενμπεργκ σε δηλώσεις του στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke οι οποίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες του που κυκλοφορούν σήμερα.

Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας τόνισε πως αποφάσισε «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Αυστρίας να μείνουν στις θέσεις τους αυτή τη ρευστή περίοδο, όσο είναι ακόμη δικαιολογημένο αυτό».

Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη μετακινούν μέρος του διπλωματικού προσωπικού τους εκτός των πρεσβειών τους στην ουκρανική πρωτεύουσα, απόφαση που επέκρινε επίσης ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ερωτηθείς σχετικά με το σημερινό ταξίδι του καγκελάριου της Γερμανίας, του Όλαφ Σολτς, στη Ρωσία για συνομιλίες, ο κ. Σάλενμπεργκ σχολίασε πως «είμαστε ανοικτοί σε σοβαρές συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά επίσης στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τεράστια πολιτικά και οικονομικά κόστη εάν προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο καγκελάριος Σολτς θα συνεχίσει να ρίχνει το βάρος σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή θέση στη Μόσχα», πρόσθεσε ο αυστριακός ΥΠΕΞ, που κρίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή που έχει τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία – και άρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ασκήσει επιρροή», εξήγησε.

Ο κ. Σάλενμπεργκ επέκρινε εξάλλου τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε πρόσφατα για τον κίνδυνο να ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η χρήση αυτού του είδους της φρασεολογίας είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ετοιμη για κυρώσεις και η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ η Ιαπωνία επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία, διεμήνυσε σήμερα ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

«Το πρώτο και κύριο είναι ότι η Ιαπωνία επιδιώκει σθεναρά να υπάρξει επίλυση μέσω διπλωματικού διαλόγου», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όμως εάν λάβει χώρα ρωσική εισβολή, η Ιαπωνία θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυρώσεων, αντιδρώντας σε αυτό που θα συμβεί, σε συντονισμό με την G7 και τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο ιάπωνας ΥΠΕΞ.

Αποχώρηση αμερικανών από Λευκορωσία

Την ίδια ώρα οι αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας, γεγονός που το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση εκλαμβάνουν ως ένδειξη πως ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή. Το Κρεμλίνο επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε πολεμική αναμέτρηση και κατηγορεί τη Δύση πως έχει καταληφθεί από υστερία.

Πηγή Δικαιολογητικά 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....