Ο δήμαρχος της Μαριούπολης τόνισε ότι το νότιο λιμάνι της πόλης δέχθηκε σειρά από βομβαρδισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν άμαχοι και να προκληθούν ζημιές σε υποδομές.
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, βρίσκεται επίσης υπό σφοδρή επίθεση, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης, ενώ σύμβουλος του προέδρου της χώρας είπε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει σκόπιμα πόλεις για να σπείρει τον πανικό στους Ουκρανούς.
Τη νύχτα ο στρατός της Ρωσίας ανατίναξε υποσταθμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουρκανία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Αναλυτές αναφέρουν πως η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο. Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του Πενταγώνου νωρίτερα.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πριν λίγο ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων συνομιλιών με την Ουκρανία και σημείωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για το θέμα, όπως αναφέρει το Reuters.
Πολλές αντιπροσωπείες, αποχώρησαν από την αίθουσα όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό την ώρα της παρέμβασης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
Οι διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την έναρξη της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του Λαβρόφ, ο οποίος σκόπευε να μεταβεί στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, όμως ακύρωσε το ταξίδι λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν του επιτρέπουν να πετάξει στον εναέριο χώρο της ΕΕ.
Μόνο μερικές αντιπροσωπείες έμειναν στην αίθουσα, ανάμεσά τους αυτές της Υεμένης, της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, της Συρίας και της Τυνησίας. Έξω από την αίθουσα οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τις αντιπροσωπείες που αποχώρησαν.
Είναι «σημαντικό να κάνουμε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς μας φίλους», δήλωσε ο Γιαν Χουάνγκ ο Γάλλος πρεσβευτής στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Κάποια μέλη των αντιπροσωπειών κρατούσαν και την ουκρανική σημαία.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας»
Μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα προς κάθε… ενδιαφερόμενο έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του πολέμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινοβούλιο, τόνισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνει και τώρα. Απεθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι: «Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους. Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα».
«Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη στον πόλεμο;»
Συγκεκριμένα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα» και τόνισε πως «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.