Πάνω από 25 μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ στα ανοιχτά του Αγίου Όρους

Πάνω από 25 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής, ανοιχτά του Άγιου Όρους, μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση, η οποία καταγράφηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος.

Δύο από τους μετασεισμούς είχαν ένταση 4 και 4,4 Ρίχτερ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ασθενέστεροι.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για τον κύριο σεισμό στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο».

Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα, και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Αιγαίο πέλαγος.

Μιλώντας στο Thesstoday.gr, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας, καθώς στο παρελθόν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. «Υπάρχει φόβος για πολλούς μετασεισμούς. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το ρήγμα γιατί, είναι ιδιαίτερη περίπτωση», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «στο παρελθόν έχει δώσει πάρα πολλούς σεισμούς και χρειάζεται προσοχή. Οι μετασεισμοί θα σημειωθούν στο γύρο χώρο από Σιθωνία και Άγιο Όρος».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, κ. Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρέπει να περάσουν αρκετές μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, μετά τη δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ. «Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις», ανάφερε και επισήμανε: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο».

Εξήγησε δε ότι το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου. «Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα». Τα ρήγματα αυτά, συνέχισε ο καθηγητής, δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....