Πριν 19 χρόνια η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη, με τους 21 αδικοχαμένους μαθητές

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από την είδηση ότι ένα πολύνεκρο δυστύχημα, με θύματα παιδιά, σημειώθηκε στην κοιλάδα των Τεμπών. Επρόκειτο για μια ασύλληπτη τραγωδία που έμελλε να σημαδέψει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Όλα συνέβησαν το απόγευμα της 13ης Απριλίου 2013. Ένα φορτηγό που μετέφερε μελαμίνες και νοβοπάν, κινούταν στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Από το  αντίθετο ρεύμα «ανέβαινε» ένα λεωφορείο γεμάτο με μαθητές της Α’ τάξης Λυκείου, από το Μακροχώρι Ημαθίας, που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε μία στροφή του δρόμου ο οδηγός του φορτηγού έχασε τον έλεγχο και το όχημά του συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Η σύγκρουση κατέστη τόσο φονική, για τον λόγο ότι τα νοβοπάν που μετέφερε το φορτηγό, έκοψαν το πούλμαν στη μέση και «θέρισαν» τους επιβαίνοντες μαθητές. Οι συνέπειες ήταν εφιαλτικές: 21 από τους μαθητές που επέβαιναν στο λεωφορείο έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 9 τραυματίστηκαν.

Οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας έκαναν αμέσως το γύρο της χώρας, με την ελληνική κοινωνία να βυθίζεται στο πένθος και στην ιδιαίτερη πατρίδα των νεκρών μαθητών να εκτυλίσσονται συγκλονιστικές σκηνές.

Αργότερα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το δικαστήριο καταδίκασε έξι άτομα, ανάμεσά τους τον οδηγό του εμπλεκόμενου φορτηγού, σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 15 χρόνια.

Οι 21 «άγγελοι» του Μακροχωρίου

Στο σημείο της τραγωδίας ανεγέρθη μνημείο, το οποίο φέρει τις φωτογραφίες και τα ονόματα των 21 «αγγέλων» από το Μακροχώρι: Ευαγγελία Θ. Γάτου – ετών 16, Αναστασία Π. Παυλίδου – ετών 16, Περιστερά Ι. Ουστά – ετών 16, Γεωργία Δ. Τραπεζανλή – ετών 16, Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος – ετών 15, Ηλίας Π. Τσολερίδης – ετών 16, Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης – ετών 16, Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης – ετών 16, Χριστίνα Ε. Σταματέλλου – ετών 16, Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης – ετών 16, Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος – ετών 16, Ευανθία Κ. Ψαλίδα – ετών 16, Δημήτριος Α. Κοσμίδης – ετών 15, Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος – ετών 16, Γεσθημανή Ζ. Σταφυλίδου – ετών 16, Σάββας Λ. Παναγιωτίδης – ετών 16, Αθανάσιος Μαρκανταράς – ετών 16, Γιώργος Κ. Μήτσκας – ετών 16, Ιωάννα Θ. Καστίδου – ετών 16, Δημήτριος Θ. Σίγγας – ετών 16 και Όλγα Β. Αγγελίνα – ετών 15.

Ο διασωθείς μαθητής που αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό

Σημειώνεται ότι ένας από τους διασωθέντες μαθητές, ο Μακάριος Λιακόπουλος, αφιέρωσε κατόπιν τη ζωή του στον Θεό και την Κυριακή των Βαϊων του 2017 εισήλθε στην ιερωσύνη, χειροτονηθείς από τον Μητροπολίτη Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Αργότερα έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και εξακολουθεί να διακονεί στην οικεία Μητρόπολη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....